Nieuws

Smartphone ziet verboden groeihormoon in melk

Gepubliceerd op
4 september 2015

Onderzoekers van RIKILT Wageningen UR hebben in samenwerking met onderzoekers uit Los Angeles en het Duitse Jena een eiwitchip op een smartphone ontwikkeld waarmee gebruik van het verboden groeihormoon rbST kan worden aangetoond in melk.

Eiwitspotjes

Uniek aan deze nieuwe methode is dat voor het eerst een patroon van eiwitspotjes op een micro glasplaatje uitgelezen wordt door een eenvoudige smartphone. Hoe gedetailleerder het patroon hoe meer aanwijzingen er zijn voor het gebruik van een verboden groeihormoon. Een speciaal ontwikkelde app neemt de dataverwerking voor zijn rekening. Een dergelijke benadering is op termijn algemeen toepasbaar voor metingen op locatie voor voedselveiligheid, milieu-, en gezondheidsmonitoring. De resultaten van dit onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het open access tijdschrift Plos One (link naar het artikel).

Verhoging melkproductie

Recombinant bovine somatropine (rbST) is een hormoon dat kan worden gebruikt om de melkproductie van koeien te verhogen. In de Europese Unie is het toedienen van dit hormoon al sinds 2000 verboden, onder meer omdat koeien er uierontstekingen en klachten aan de poten van kunnen krijgen. Handhaving van het verbod is echter lastig, omdat er nog geen betrouwbare tests op de markt zijn. De nu gepubliceerde test levert hiervoor een belangrijke  aanzet.

Voor het zeer snel meten van enkelvoudige eiwitmarkers (in de bovengenoemde methode gaat het om meervoudige markers) is RIKILT onlangs een samenwerking aangegaan met de Technische Universiteit van Eindhoven.