
Nieuws
Studenten Plantenwetenschappen winnen prijs met gezonde smoothies
Hoe verleid je scholieren om meer groente en fruit te eten? Studenten Plantenwetenschappen Yasmin Dijksterhuis en Alice Leung ontwikkelen lekkere en duurzame smoothies en wonnen hiermee de Food Boost Challenge.
Jongeren tussen de 12 en 20 jaar eten een stuk minder groenten en fruit dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Dat geldt vooral voor kinderen van ouders uit de lage en midden sociaal economische positie. Onderwijsinstellingen en bedrijven daagden daarom jongeren uit om te komen met ideeën om gezond eten aantrekkelijker te maken voor hun leeftijdsgenoten. Voor deze Food Boost Challenge bedachten tweedejaars studenten Plantwetenschappen Yasmin en Alice smoothies met groente en fruit, die straks misschien te koop zijn in de schoolkantine. De twee ontwikkelden hiervoor een innovatief concept en werden op 24 mei 2022 uitgeroepen tot winnaar van de challenge.
Het concept van Yasmin en Alice sloot het beste aan bij de doelgroep. “We hebben eerst onderzoek gedaan onder scholieren van het vmbo, havo en vwo om achter hun voorkeuren te komen”, vertelt Yasmin. “Zitten ze wel te wachten op smoothies en welke kleuren en smaken zouden ze dan het liefst kopen?” In totaal 553 scholieren vulden de enquête in.
In de schoolkantine
Verreweg de meeste scholieren (87 procent) wilden graag verse smoothies in het aanbod van de schoolkantine zien. Bijna een derde van hen dronk zelfs al meerdere keren per week een smoothie. Yasmin en Alice kozen er daarom voor om niet hun gedrag te veranderen, maar wel het aanbod, zodat de keuze voor gezonde voeding makkelijker wordt. Het idee voor Veggie Smooth was geboren.
Verstopte groente
Het aanbod van smoothies in de supermarkt is wat Alice en Yasmin betreft nog niet gezond genoeg. “Soms zit daar meer suiker in dan in cola. Voor onze smoothies maakten we combinaties van groente en fruit, die lekker smaken en toch weinig vruchtsuikers bevatten. Er ging best veel groente in zonder dat het te veel naar groente ging smaken”, legt Yasmin uit. Verstopte groente dus, want als je het aan de scholieren vraagt, willen ze vooral zoet fruit, zoals banaan en aardbei eten. De smoothies van Veggie Smooth bevatten 60% groente als paprika, wortel en tomaat en 40% fruit.

Duurzame smoothies
De jury van de Food Boost Challenge was ook onder de indruk van Veggie Smooth, omdat de ingrediënten voor de smoothies uit reststromen komen. Yasmin: “We hoorden van telers dat lang niet alle groente en fruit in de winkel beland, bijvoorbeeld omdat het niet het juiste formaat heeft. Dat levert veel verspilling op. Die overgebleven aardbeien en tomaten krijgen een nieuw leven als ze naar scholen in de regio gaan.” Voor de houdbaarheid worden de producten in kleine stukjes ingevroren en op school vers bereid.
Het vervolg
De komende tijd gaan Alice en Yasmin verder met het uitwerken van hun idee waarvoor ze het prijzengeld van € 5.000 gaan gebruiken. “Grote supermarkten hebben al interesse getoond in de smoothies. We gaan dus zeker door met Veggie Smooth, naast onze studie”, besluiten Alice en Yasmine. Ze krijgen daarbij ook ondersteuning van Foodvalley NL, de netwerkorganisatie op het gebied van agrifood, die gevestigd is op de Wageningen Campus. Behalve de Food Boost Challenge wonnen de twee ook de USA-AppHarvest prijs. Ze krijgen nu de kans om het concept van Veggie Smooth te pitchen bij het hoofdkantoor van AppHarvast in Kentucky (VS).