Nieuws

Subsidie voor AI-onderzoek naar lekkerdere plantaardige producten

article_published_on_label
23 mei 2025

Onderzoeker Jack Yang en zijn collega’s van Wageningen University & Research ontvangen 50 duizend dollar van Bezos Earth Fund voor onderzoek naar AI en het verbeteren van de smaakbeleving van plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees. Het project richt zich met name op de textuur van deze producten. Textuur is namelijk een essentieel onderdeel van de smaak van het product. Het bepaalt voor een groot deel of we iets lekker vinden of niet. “Consumenten geven aan dat ze vlees- en kaasvervangers vaak te droog of te rubberig vinden”, vertelt Yang. En juist die textuur verbeteren is een hele kluif.

Van bouwstenen naar volwaardig product

Het maken van een lekkere vleesvervanger bestaat uit grofweg drie onderdelen: moleculen, bouwblokken en producten. Deze werken samen. De moleculen maken bouwblokken en van die bouwblokken maak je een product. Maar welke moleculen de beste bouwblokken maken én welke bouwblokken tot de beste textuur leiden…..dat is vaak nog de vraag. Modellen van kunstmatige intelligentie (AI) kunnen hierin een grote rol spelen. “We maken een model dat de aspecten van de geschikte bouwblokken in kaart brengt. Dit kan dienen als een naslagwerk voor voedselproducenten. Zo maken we voedseltextuur die we echt lekker vinden,” aldus Yang.

Nog niet eerder gedaan

Hoewel er al meerdere AI-modellen beschikbaar zijn die recepten kunnen voorspellen voor een product, is er nog niet eerder een open source model ontwikkeld dat zo goed de elementen van textuur in kaart kan brengen. Yang: “Daar zijn we als Wageningen ook wel redelijk uniek in. Veel partijen zijn vooral gefocust op wát er gebeurt in zo’n bouwsteen, maar wij ook in waaróm. Daardoor hebben we veel mensen die die materie wezenlijk begrijpen en grote slagkracht.”

Een model van de hele gemeenschap

Na het bouwen van het model zetten Yang en zijn collega’s het open voor andere relevante partijen zodat zij ook kunnen bijdragen en het gezamenlijk product wordt van de sector. Iedereen kan dan bijdragen én gebruiken.: “Het moet echt een model worden voor de hele community van voedseltechnologie. Zo kan het gevuld worden met zoveel mogelijk relevante data waardoor ontwikkeling van smaakvolle plantaardige alternatieven steeds sneller kan.”

Subsidie vanuit Bezos Earth Fund

De subsidie hoort bij een eerste fase van de AI for Climate and Nature Grand Challenge, later is nog een beurs van zo’n 2 miljoen mogelijk. De Bezos Earth Fund zet deze subsidies in voor AI-gestuurde ideeën om klimaatverandering te bestrijden, biodiversiteitsverlies te stoppen en zo te helpen de planeet te beschermen. Yang: “Dit is een grote stap naar duurzamere, diervrij voedsel.”

OLiMPuS is een onderzoeksproject van Wageningen University & Research van de groepen Food Sciences & Technology, Plant Science Group en Wageningen Food & Biobased Research, ondersteund door University Fund Wageningen. Voor meer informatie, neem contact op met Jack Yang, universitair docent levensmiddelennatuurkunde en contactpersoon voor dit project.