Nieuws

Tijd voor een inclusieve reflectie

article_published_on_label
8 maart 2023

De portrettengalerij in Omnia heeft een bijzondere aanvulling gekregen in de vorm van een spiegel. Namens de raad van bestuur hing voorzitter Sjoukje Heimovaara de spiegel persoonlijk op. “We kunnen het verleden niet veranderen maar brengen het wel naar de huidige tijd.” De spiegel symboliseert zelfreflectie zodat de toeschouwer vanaf de balustrade zichzelf ziet geportretteerd.

Internationale vrouwendag

Het is niet zonder reden dat deze handeling vandaag op internationale vrouwendag gebeurt. “Een dag die symbool staat voor inclusiviteit maar het gaat natuurlijk verder dan vrouwen alleen. Onze WUR-collega’s en studenten komen uit meer dan 100 landen, hebben verschillende achtergronden, religieuze overtuigingen, seksuele geaardheden, genderidentiteiten of functionele beperkingen. Iedereen is bij WUR elkaars gelijke,” vertelt Sjoukje Heimovaara vanaf de hoogwerker.

Portrettengalerij

De portrettengalerij bestaat louter uit mannen. Vooral rectoren aangevuld met hoogleraren. De schilderijen verhuisden mee uit de Aula in de stad naar het nieuwe dialoguecenter op de campus. Via het universiteitsmagazine Resource werden eind vorig jaar medewerkers en studenten uitgenodigd mee te denken over een andere invulling van de wand. Dat resulteerde in een aantal ideeën waar een werkgroep mee aan de slag is gegaan.

Hierbij wordt niet over één nacht ijs gegaan en worden alle stappen zorgvuldig genomen. Over de nieuwe invulling kan nog niks concreets verteld worden omdat het proces nog loopt. Zo komt er dit voorjaar eerst een dialoog waar studenten en medewerkers uit de hele organisatie voor worden uitgenodigd om mee te praten over de galerij. ‘De portretwand staat natuurlijk symbool voor iets groters. “Om te beginnen is Omnia als dé ontmoetingsplek op de campus een gebouw waar iedereen zich in moet herkennen en thuis moet voelen. We can’t change our history but we can shape our future.”

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan