Nieuws

Training fenotypering en data management in Thailand

Gepubliceerd op
30 oktober 2017

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben workshops gegeven over plant fenotypering en Agri Data Management voor het ministerie van Landbouw in Thailand. Eind november wordt in een Thais-Nederlands forum verdere samenwerking overeengekomen.

Ongeveer 60 Thaise deelnemers van het ministerie van Landbouw in Thailand hebben beide workshops bijgewoond. De experts van de BU’s Glastuinbouw en Agrosysteemkunde van WUR waren verantwoordelijk voor de workshops.

Fenotypering met beeldtechnieken

In de workshop over plant fenotypering werden elementaire beeldtechnieken aan plantenonderzoekers uitgelegd. De workshop begon met een tweedaagse veldexcursie waarbij veel beelden werden opgenomen in cassave, suikerriet en maïs. Deze beelden werden opgenomen met speciale kleuren- en multispectrale camera's op de grond en met drones. In de resterende dagen werden deze beelden geanalyseerd tijdens hands-on trainingssessies.

De Thaise deelnemers hebben basiskennis opgedaan over beeldvormende technieken die nodig zijn voor het fenotyperen van planten, zoals het meten van grootte en vorm, aantal planten, werken met 3D-data en segmenteren van zieke plekken in RGB-afbeeldingen.

Agri Data management

De deelnemers hebben ook de basis van het GIS Akkerweb-platform geleerd voor het slim gebruik van grond-, weer-, satelliet- en dronebeelden voor het beheren van gewassen, met name suikerriet, cassave en maïs.

Regionale toepassing van kennis

Tijdens de workshops is uitgebreid gesproken over de mogelijkheden van toepassingen door de onderzoekers in de Thaise regio. De toepassingen varieerden van het beoordelen van zaadkwaliteit tot bijmesten in het veld, van detectie van trips in orchideeën, tot hoogtemetingen van kokosnootbomen. In een verdere samenwerking wordt een selectie van deze toepassingen in toekomstige projecten uitgewerkt. Op 21 november wordt een Thaise-Nederlands forum georganiseerd waar verdere samenwerking wordt overeengekomen.

De workshops werden gefinancierd door het Thailand Research Fund.

Phenotyping workshop: Gerrit Polder & Frits van Evert
Data management workshop: Thomas Been & Johan Booij
Smart Farming: Corné Kempenaar