Nieuws

Transparantie centraal in nieuwbouw Unilever

Gepubliceerd op
6 juli 2017

Unilever heeft het ontwerp voor de nieuwbouw op de campus gepresenteerd. Het gebouw heeft grote duurzame ambities en herbergt onder meer een mini-fabriek, testkeukens en een Experience Centre. Het nieuwe Global Foods Innovation Centre telt vier bouwlagen plus een parkeerkelder en ook het R&D-centrum van Unilever voor voeding zal hier gehuisvest worden.

Het ontwerp van het Amsterdamse bureau Paul de Ruiter Architects straalt door het ruime gebruik van glas vooral openheid uit. Kennisuitwisseling en transparantie staan volgens Unilever centraal in het gebouw, of zoals de architect het verwoordt: “Door diverse innovatieve technieken en een geraffineerde indeling wordt beweging en ontmoeting gestimuleerd.” Idee is dan ook dat de transparante vormgeving en de strategische ligging van het gebouw op de campus zorgen voor optimale interactie tussen Unilever en de externe partijen binnen het ‘Food Ecosystem’ in Wageningen. Onderzoekers en studenten van WUR, startups, kenniscentra en consumenten kunnen elkaar hier ontmoeten en samen op duurzame wijze werken aan innovaties in de voedingsmiddelenindustrie.

Picture1.jpg

Nieuwe producten

Op de begane grond van het gebouw van 18.000 m2 komt links (zie illustratie) de Pilot Plant, een mini-fabriek waar nieuwe producten op kleine schaal worden gemaakt. Rechts is plaats voor de Food & Customer Experience, anders gezegd, de kraamkamer van nieuwe producten. In de testkeukens wordt geëxperimenteerd met nieuwe ingrediënten en recepten. In de Concept Store kunnen medewerkers en experts, maar ook studenten en consumenten kennis maken met nieuwe producten. 

550 Medewerkers

Boven de ‘publieksruimtes’ komen drie verdiepingen met een restaurant, kantoren en laboratoria. Onder het hele pand strekt zich een parkeerkelder uit, ook toegankelijk voor niet-Unilever medewerkers. Het pand wordt gebouwd door Dura Vermeer en zal naar verwachting halverwege 2019 klaar zijn. Unilever concentreert op de campus de huidige R&D-vestigingen die nu nog gevestigd zijn in Vlaardingen, Heilbronn en Poznań. Dat betekent dat er ongeveer 550 medewerkers naar Wageningen komen. Het pand van Unilever wordt links geflankeerd door FrieslandCampina en rechts door Plus Ultra. Zo ruimtelijk als op de illustratie is de omgeving overigens niet, de busbaan over de campus zal langs het gebouw lopen.

Foto's © Paul de Ruiter Architects