Nieuws

Trek van Grote Sterns naar het zuiden nu echt begonnen

Gepubliceerd op
30 september 2015

De geringde Grote Sterns worden steeds zuidelijker teruggezien; er komen steeds meer meldingen binnen vanuit Frankrijk. Ze zijn als kuiken geringd met opvallende felgele ringen, waardoor ze tijdens hun leven kunnen worden gevolgd zonder ze te storen. Eén vogel heeft een hele bijzondere route afgelegd: van Texel naar Denemarken en vervolgens naar de Westkust van Schotland!

Op Texel zijn de grote sterns nu zo goed als vertrokken. Begin juli vlogen de eerste kuikens uit en vanaf 10 juli vonden we ze in groten getale terug aan de west kant van Texel, in natuurgebied De Slufter. Hier waren dagelijks grote groepen (soms tot >1000) rustende sterns te vinden. De kleurringen lieten zien, dat er in die groepen steeds andere individuen zaten en we hebben ruim 80 van onze eigen gele ringen hier kunnen aflezen. Vanuit De Slufter werd er op de Noordzee gefoerageerd, soms over grote afstanden. Dat bleek uit aflezingen van ringen in Noord- en Zuid-Holland, van vogels die enkele weken later weer doodleuk in de Slufter stonden te rusten. Sommige vogels vlogen nog veel verder weg, tot aan de noordpunt van Denemarken, en de Noordzee over, naar Engeland en Schotland.

Klik om de dynamische kaart te bekijken:

Eén Grote Stern (T00) heeft een hele bijzondere route afgelegd: van Texel naar Denemarken en vervolgens naar de Westkust van Schotland! Klik op de kaart voor de route.
Eén Grote Stern (T00) heeft een hele bijzondere route afgelegd: van Texel naar Denemarken en vervolgens naar de Westkust van Schotland! Klik op de kaart voor de route.

Grote Stern T00 legt bijzondere route af

Twee vogels werden zelfs langs de westkust van Schotland afgelezen. Een van hen (geel-T00) is het vermelden waard. Dit was de eerste ring die op 27 juni werd aangelegd in Utopia. Het kuiken werd daarna nog vier keer in de kolonie afgelezen: op 6 (ochtend en avond), 7, en 8 juli, maar daarna niet meer. Het kuiken was dus of dood, of vertrokken. In De Slufter zagen we hem of haar nooit en op 10 augustus bleek waarom: hij werd afgelezen langs de westkust van Denemarken. De volgende aflezing kwam, zéér verrassend, van het strand van Ainsdale, Merseyside, west-Schotland, op 15 september. Omdat een andere vogel (geel-8T8) nog noordelijker langs de Schotse westkust werd afgelezen (op 16 en op 28 augustus), zou het best zo kunnen zijn dat deze twee langs de noordpunt van Schotland zijn gevlogen om vervolgens langs de Schotse westkust weer naar het zuiden af te zakken. Stoere vogels!

Meer zuidelijke meldingen

Inmiddels komen er geen berichten meer uit Denemarken, Schotland, of Nederlands, maar des te meer van de westkust van Frankrijk. De trek naar het zuiden is nu echt begonnen. Hopelijk kunnen we de vogels nog een tijdje volgen. Vorig jaar liep het spoor dood in Frankrijk: we kregen geen enkele melding van het Iberisch Schiereiland, laat staan uit Afrika, waar de grote sterns overwinteren. Omdat we nu veel meer kuikens hebben geringd dan in ons eerste jaar, liggen de kansen wat beter, al blijven we natuurlijk afhankelijk van gemotiveerde ringen-lezers! Een logische volgende stap (2016?) zouden gps-loggers zijn: deze zijn inmiddels klein genoeg om aan een grote stern (ring) te plakken. Probleem is wel dat je de data pas krijgt, als de stern weer terug keert binnen bereik van een aflees-antenne en we weten nog niet of onze kuikens wel zullen terug keren naar Texel. Volop uitdagingen nog!