Nieuws

Twee nieuwe melkveehouders bij Koeien & Kansen

Gepubliceerd op
26 februari 2018

Eind 2017 was het mogelijk voor geïnteresseerde melkveehouders om zich te melden als nieuwe Koeien & Kansen-deelnemer. Na een zorgvuldige selectieprocedure gaat het project verder met het melkveebedrijf van de familie Stevens in Holten en het melkveebedrijf van de familie van Erp in Maren-Kessel.

Twee melkveebedrijven stoppen per 2018 met deelname aan het project Koeien & Kansen, waardoor er ruimte kwam voor twee nieuwe deelnemers. Omdat ‘water’ op dit moment een belangrijk thema is binnen Koeien & Kansen, was de ligging van de nieuwe bedrijven in de waterschapgebieden van de stoppende bedrijven een belangrijk criterium. Het betrof de waterschappen ‘Rijn en IJssel’ en ‘Aa en Maas’.

De projectleiding kreeg veertig goede aanmeldingen te verwerken. Heel prettig om ruime belangstelling te hebben, maar dat maakte de opdracht van kiezen en selecteren wel zwaar. Met de familie Stevens heeft het project een enthousiaste nieuwe vertegenwoordiging in het gebied van ‘Rijn en IJssel’. Deze familie houdt ruim 100 melkkoeien, waarbij een deel van de jongveeopfok uitbesteed is. Weidegang is een speerpunt van het bedrijf. Meer dan 200 dagen per jaar is geen uitzondering. Verder staan economie en het gezinsleven centraal. De melkveehouder ziet uitdagingen in broeikasgassen, bodem, water en biodiversiteit. Hij houdt van een open communicatie. En hij dan ook te volgen op twitter via @GeertStevens79.

In het waterschapgebied ‘Aa en Maas’ zal de familie van Erp het nieuwe Koeien & Kansen bedrijf zijn. Op dit bedrijf melkt de familie van Erp ruim 160 melkkoeien op 67 hectare. Ze passen zomerstalvoedering toe. Deze melkveehouder probeert graag nieuwe dingen uit en wil dit graag uitdragen naar collega-veehouders. En hij staat open voor nieuwe uitdagingen, zoals het in beperken van ammoniak- en methaanemissie. Daarnaast zorgen weidevogels en ganzen voor biodiversiteitsuitdagingen. Deze familie houdt net als de familie Stevens van een open communicatie over sector en hun bedrijf. Zij zijn te volgen via Farmvlogs.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan