Nieuws
Twee WUR-studenten verkiesbaar als VN Jongerenvertegenwoordiger
Volgend jaar zijn misschien wel twee studenten van Wageningen University & Research VN Jeugdvertegenwoordiger. Lieve Piet en Bine Liem staan allebei in de finale van de verkiezing. Ze vinden het belangrijk dat jongeren meepraten over biodiversiteit en klimaatverandering.
Ieder jaar kiezen Nederlandse jongeren vier nieuwe VN Jongerenvertegenwoordigers. Deze jongeren vertegenwoordigen hen vervolgens op de thema’s Duurzame Ontwikkeling, Biodiversiteit en Voedsel, Mensenrechten en Veiligheid, en Europese zaken. Jeugdvertegenwoordigers zitten aan tafel met nationale en internationale politici en praten mee over deze belangrijke onderwerpen. Het is een unieke kans voor jonge mensen om impact te maken op het gebied van politiek en duurzaamheid.
Dit jaar maken twee studenten van Wageningen University & Research kans op zo’n positie. Student Governance of Sustainability Transformations Lieve Piet (22) is verkiesbaar op het thema Duurzame Ontwikkeling. Op het gebied van Biodiversiteit en Voedsel hoopt student Nutrition & Health Bine Liem (22) jongeren te mogen vertegenwoordigen. De twee studenten zijn ook nog eens vriendinnen. Wat motiveerde hen om zich verkiesbaar te stellen? Wat hopen ze te bereiken? Hoe steunen ze elkaar tijdens deze verkiezingen? En hoe werkt zo’n verkiezing eigenlijk?
Voedselsystemen en biodiversiteit
Bine legt het uit. Eerst schrijven jongeren een motivatiebrief. ‘Lieve en ik hebben daar samen veel over gespard en ik heb er een volle maand aan gewerkt. Daarna kwamen we op gesprek bij een bestuurslid van de Nationale Jeugdraad en een van de huidige vertegenwoordigers. Als je het daar goed doet, ga je naar de voorronde. Daar pitch je jezelf, geef je een presentatie en verzorg je een gastles over één van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.’ Tijdens de voorronde konden de aspirant-vertegenwoordigers ook rekenen op doortastende vragen van een jongerenjury en een beleidsmaker van een relevant ministerie.
‘De jury vroeg mij,’ vertelt Bine, ‘waarom ik niet meedeed op het gebied van Duurzame Ontwikkeling, zoals Lieve. Dat vond ik eigenlijk een heel makkelijke vraag. Als voormalig bestuurslid van Studenten voor Morgen—onder andere bekend van de SustainaBul—ben ik heel algemeen met duurzaamheid bezig geweest. Ik verlang ernaar om inhoudelijk te gaan focussen op mijn interesses. Ik studeer niet voor niets Nutrition & Health: ik wil graag bezig met de belangrijke verbinding tussen biodiversiteit en onze voedselsystemen.’ Je ergens in verdiepen wordt alleen maar leuker als je er al meer vanaf weet, legt ze uit.
De kenniskloof over klimaatverandering dichten
Wetenschap is ook een belangrijk onderwerp voor Lieve. Ze vertelt dat ze zich wil inzetten voor het dichten van de kenniskloof over klimaatverandering. ‘Klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar ik heb vriendinnen die twee jaar geleden nog niet in klimaatverandering geloofden. Onderzoekt toont ook aan dat nog lang niet iedereen overtuigd is. Er is heel veel kennis, maar die is ook behoorlijk overweldigend.’ Bovendien, benadrukt ze, klinkt het soms alsof we al verloren zijn en de hoop op moeten geven. ‘Terwijl de oplossingen al bestaan. We moeten alleen nog samen achter ze gaan staan en ze implementeren.’
Lieve deed al eerder mee aan de verkiezingen, maar werd het toen nèt niet. ‘Daardoor ging ik flink aan mezelf twijfelen,’ vertelt ze. Dit jaar wil Lieve zichzelf minder vergelijken met haar tegenstanders. ‘Ik heb ook bewust meer om hulp gevraagd. Het zal je verbazen hoeveel mensen ja zeggen als je gewoon vraagt of ze je willen helpen. Ik deel ook veel openlijker waarom ik deze verkiezingen zo belangrijk vind.’
Meepraten over grote kwesties
Lieve wil duidelijk maken dat jongeren juist samen echt iets kunnen veranderen. Immers, ze vormen samen bijna een derde van de samenleving. ‘Het is een beetje een cringey zinnetje, maar jongeren zijn de toekomst,’ voegt Bine toe. ‘Het is misschien niet zo sexy, praten met beleidsmakers en politici. Maar zo kan ik mijn stem gebruiken om jongeren mee te laten praten over de grote kwesties van onze tijd.’ Lieve is het daar mee eens. ‘Er worden veel meningen van jongeren opgehaald, maar die verdwijnen nogal eens in een la. Wij zitten daar echt. Ons kun je niet zomaar negeren.’