
Nieuws
Tweede FAO ‘State of the World’s Forest Genetic Resources’ rapport benadrukt belang van genetische diversiteit in bossen
De genetische diversiteit van bomen is van onschatbare waarde voor mens en natuur. Bossen leveren hout, voedsel, medicijnen en andere producten, dragen bij aan voedselzekerheid en vormen het fundament van veel ecosystemen. Toch staat deze genetische rijkdom wereldwijd onder druk, terwijl ze cruciaal is voor de veerkracht van bossen tegen bedreigingen als klimaatverandering en ziektes.
Tijdens de twintigste sessie van de Commissie voor Genetische Bronnen voor Voedsel en Landbouw presenteerde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) het tweede Wereldrapport over Genetische Bronnen van Bossen. Dit zogeheten ‘State of the World’ rapport is gebaseerd op bijdragen van 77 landen – goed voor meer dan 75% van het wereldwijde bosoppervlak – en biedt een actueel beeld hoe het wereldwijd gesteld is met het behoud en gebruik van genetische bronnen van bomen en andere houtachtige soorten.
Belang van genetische diversiteit van bomen nog steeds onderbelicht
De resultaten laten zowel vooruitgang als zorgpunten zien. Sinds het eerste rapport in 2014 is er meer aandacht gekomen voor beleid en bewustwording rondom genetische diversiteit van bomen. Toch blijkt dat de genetische diversiteit van bomen in veel landen nog steeds onderbelicht blijft in duurzaamheidsbeleid, bosbeheer en biodiversiteitsinitiatieven. Ontbossing, landbouwuitbreiding – verantwoordelijk voor bijna 90% van het bosverlies – en klimaatverandering blijven grote bedreigingen.
Het rapport geeft aan dat er dringend behoefte is aan betere monitoring van genetische data en integratie van deze gegevens in het bosbeheer. Ook is het belangrijk dat meer landen investeren in zowel in situ als ex situ behoudsprogramma’s.
Meer internationale samenwerking noodzakelijk
Opvallend is dat 58% van de boomsoorten endemisch is, wat betekent dat ze slechts in één land voorkomen. Tegelijkertijd wordt bijna een derde van de bekende boomsoorten wereldwijd als bedreigd beschouwd. Dat maakt dat zowel nationale als internationale actie noodzakelijk is. Het rapport roept daarom op tot sterkere internationale samenwerking, meer capaciteitsopbouw, en het beter afstemmen van nationaal beleid op mondiale afspraken. Met het aannemen van de Kunming-Montreal Biodiversiteitsstrategie is er momentum om genetische diversiteit hoger op de mondiale agenda te zetten.
Het Nederlandse rapport dat heeft bijgedragen aan dit ‘State of the World’-rapport van de FAO is opgesteld door het CGN in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en verschenen in 2021.