
Nieuws
Twijfelachtige eer voor de Jan van Gent
Jan van Genten broeden pas sinds een jaar of 25 op het Duitse eiland Helgoland. In 1991 verliep het eerste broedgeval tragisch omdat het jong stierf met een poot verstrikt in plastic rommel in het nest. Vandaag de dag zijn slachtoffers van verstrikking ‘gewoon’. Dat heeft de Jan van Gent in Duitsland nu de twijfelachtige titel van ‘Zeevogel van het jaar 2016’ bezorgd.
Jan van Genten bouwen hun nest op steile klifkusten. Oorspronkelijk gebruikten ze daar zeewier voor, maar dat is meer en meer vervangen door kunststof netten, touwen en vezels die de vogels op zee oppikken. Geregeld raken zulke draden om de snavel vastgeknoopt, waardoor de dieren niet meer goed kunnen vliegen of fourageren en dus uiteindelijk sterven.
Op de broedplaats op Helgoland, waar inmiddels zo’n 700 paar broeden vallen ook veel slachtoffers. Plastic nestmateriaal is zichtbaar in rond de 90% van de nesten. In 2014 stierven tenminste 7 kuikens en 5 volwassen Jan van Genten op het nest. Er raken er meer verstrikt, maar die kunnen deels worden bevrijd.
Daarnaast raakten in 2014 ook 25 Zeekoeten dodelijk verstrikt in de draden bij het aan- of afvliegen van de nestrichels. Dat is des te wranger omdat Zeekoeten zelf geen nestmateriaal gebruiken, maar op kale rots broeden. De aan de klif hangende dode vogels vormen een dramatisch schouwspel en zijn aanleiding geweest de Jan van Gent tot ‘zeevogel van het jaar' te verheffen, met een overtuigend begeleidend artikel in het verenigingstijdschrift ‘Seevögel’.
Download (in het Duits)
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan