Nieuws

UFW Research Award 2019 voor twee onderzoekers plantenhormoon

Gepubliceerd op
3 september 2019

De Research Award 2019 van het University Fund Wageningen (UFW) gaat naar Sumanth K. Mutte, MSc en Dr. Hirotaka Kato, beide wetenschappers aan de Leerstoelgroep Biochemie van Wageningen University & Research, onder leiding van Prof. Dolf Weijers. In hun gezamenlijke artikel, gepubliceerd in eLife, onderzoeken de wetenschappers een nieuw onderzoeksterrein binnen de plantbiologie: evolutionaire biochemie. Beide wetenschappers ontvingen een certificaat, een replica van het beeld 'De Wageningse Boom' en een geldbedrag van €2.500,-.

Voor hun onderzoek in het Biochemielab van Wageningen University & Research werkten Sumanth Mutte en Hirotaka Kato samen als twee specialisten met verschillende expertises. Terwijl Sumanth Mutte gebruikmaakte van zijn expertise in de bio-informatica, voerde Hirotaka Kato het onderzoek uit als experimenteel bioloog. ‘Zeer effectief en innovatief’, aldus de jury. Sumanth ontwierp in zijn eentje een slimme bio-informaticastrategie om reactieproteïnen van het planthormoon auxine uit meer dan duizend plantensoorten te identificeren, waaronder veel algen en vroege landplanten. Zo lukte het hem om de ‘geboorteplaats‘ van auxinereacties in de vroegste landplanten te identificeren, meer dan 450 miljoen jaar geleden, en kon hij de stappen in de evolutie die het systeem complex maakten reconstrueren.

Juryrapport

De jury was vol lof over de publicatie. ‘Dit artikel geeft antwoorden op een prangende vraag in de plantenbiologie, en biedt hierdoor niet alleen mogelijkheden voor nieuwe onderzoekslijnen, zowel toegepast als fundamenteel, met betrekking tot de auxine-biologie, maar zal tevens soortgelijke benaderingen gerelateerd aan hormoonregulering stimuleren, alsmede de opwekking van biodiversiteit in andere organismen. Dit artikel biedt dus een uitstekend voorbeeld van de hoogwaardigheid van het onderzoek.’ De jury concludeert: ‘Een verdiende winnaar van de Research Award van het University Fund Wageningen.’

Voor jonge wetenschappers

Het University Fund Wageningen reikt de Research Award uit aan jonge wetenschappers (jonger dan 40 jaar) die in het kalenderjaar voorafgaand aan het uitreikingsjaar een uitstekend en origineel wetenschappelijk artikel hebben gepubliceerd. Juryleden voor de uitreiking van 2019 waren: Prof. Bas Zwaan, Hoogleraar en Directeur van de Onderzoeksschool Production Ecology & Resource Conservation; Prof. Johan van Leeuwen, Hoogleraar in de Experimentele Zoölogie en Directeur van de Onderzoekschool Wageningen Instituut voor Dierwetenschappen; Prof. Karin Schroen, Persoonlijk Hoogleraar Agrotechnologie en Voedingswetenschappen en Daan Swarts, PhD, Universitair Docent bij het Biochemielaboratorium en winnaar van de Onderzoeksprijs 2015.

Wetenschappelijke publicatie