Nieuws

Verbeteren van de jaarrond beschikbaarheid van veilige en verse groenten in Ghana

Gepubliceerd op
18 april 2018

Ghana heeft te maken met periodieke tekorten aan verse (vrucht)groenten, wat tot hoge prijzen voor de armeren en daarmee een lage consumptie lijdt. Daarnaast zorgt het gebruik van chemische pesticiden en slechte na-oogst hygiëne voor veel zorgen bij de consumenten.

Het ‘Fresh Green Ghana’ project is in oktober 2017 gestart om de jaarrond beschikbaarheid van betaalbare, veilige en verse groenten te verbeteren, om de bedekte teelt in Ghana te helpen moderniseren, en om de voedselketens voor de armeren in de stedelijke omgeving te verbeteren.

Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw en Wageningen University & Research, Centre for Development Innovation werken samen met de Ghanese bedrijven SafiSana Ghana Ltd. als projectcoördinator, en Agri-Impact Ltd., Premium Vegetables Co. Ltd., en Urban Jungle Agro Ind. Ltd.

Gegevens met betrekking tot klimaat, het productiesysteem en de afzetketen zijn in Ghana erg schaars, wat een probleem is om tot een goede analyse en voorstellen tot verbetering te komen. Daarom is het project begonnen met het verzamelen van deze gegevens. We hebben daarom weerstations bij alle bedrijven geplaatst, en verzamelen elk uur de temperatuur en luchtvochtigheid in de kassen, net als dagelijks de waarden van de EC en pH van het gietwater.

Daarbij registreren we het temperatuurverloop van bijvoorbeeld de geoogste tomaten tijdens het transport van het bedrijf en de eindbestemming in de hoofdstad Accra, wat we koppelen aan waarnemingen aan de logistiek en behandelingen van het product. Al deze informatie zal dienen als basis voor analyse en voorstellen tot verbetering van het productiesysteem en de ketens die later in dit 3-jarige project geïmplementeerd kunnen worden.

Het ‘Fresh Green Ghana’ project wordt gefinancierd door het Food & Business Applied Research Fund van de  Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Logos2.jpg