Nieuws

Verbeteren waterefficiëntie in Libanon

Gepubliceerd op
12 april 2017

Water is in Libanon, zoals in veel landen in het Midden-Oosten, schaars. In acht maanden van het jaar valt er net zo veel regen als in Nederland, maar in de zomer is er een flink watertekort. Samen met lokale partners gaat Wageningen University & Research een demokas bouwen met daarin waterbesparende technieken.

De te bouwen demokas in Libanon moet aansluiten bij het kennis- en technologieniveau van de tuinders. Water wordt gegeven met bron- of rivierwater van mindere kwaliteit, regenwateropvang is er nauwelijks. De nachttemperaturen zijn in de wintermaanden te laag om tomaten en komkommers te telen, maar in de zomer is het te heet. Substraatteelt kan de productie sterk verhogen, maar telers vinden investeringen gauw te hoog. Allemaal uitdagingen om met behulp van het adaptieve kasconcept een ideale kas te ontwikkelen passend in het lokale klimaat en het technologie niveau van de telers.

De voorbeeldkas moet telers over de streep trekken om iets van hun verdiende geld te investeren in nieuwe technieken om daardoor in de komende jaren een hoger inkomen te krijgen. Voldoende proeven en voorlichting aan telers en toeleveranciers is daarom van groot belang. Belangrijk nevenvoordeel is dat ingezet wordt op arbeidsintensieve teelten om meer werkgelegenheid te scheppen in een land dat de afgelopen jaren zijn bevolking met 25% heeft zien groeien en tegelijkertijd zijn exportmarkt heeft zien verdwijnen vanwege de oorlog in Syriƫ.