Nieuws

Verlagen van het eiwitgehalte van leghennenvoer

article_published_on_label
28 januari 2022

Door leghennen voeders te verstrekken met een lager gehalte aan eiwit, aangevuld met vrije aminozuren om aan aminozuurbehoeften te voldoen, kan het aandeel sojaschroot worden verminderd en zo het aandeel niet-EU-eiwit in het voer worden verlaagd.

Binnen de publiek-private samenwerking Feed4Foodure is een experiment uitgevoerd met leghennen waarbij de effecten van verlaging van het eiwitgehalte van 16,1 naar 14,7, 13,5 en 12,0% op legprestaties, voerwinst, eikwaliteit, N-excretie en CO2-voetafdruk werden bestudeerd.

Uit deze studie bleek dat het verlagen van het eiwitgehalte van leghennenvoer van 16,1% naar 14,7%, door het verminderen van het aandeel sojaschroot en het aanvullen met vrije essentiƫle aminozuren, resulteerde in vergelijkbare productieresultaten bij leghennen van 39 tot 51 weken leeftijd.

Verdere verlaging van het eiwit van het voer (tot 13,5% en 12,0%) leidde tot een verslechtering van de productieresultaten.