Nieuws

Vernieuwde portrettengalerij toont de diversiteit van WUR

article_published_on_label
22 februari 2024

De vernieuwde portretgalerij in Omnia wordt binnenkort onthuld. De herziene opzet weerspiegelt de identiteit en ambities van WUR, stelt Chris van Kreij, lid van de werkgroep die de vernieuwing overziet

Op 26 maart wordt de vernieuwde portrettengalerij van Wageningen University & Research (WUR) onthuld. Naast de traditionele portretten van rectores magnifici zal de wand worden uitgebreid met drie ingelijste beeldschermen waarop video's van studenten en medewerkers van WUR te zien zullen zijn. Kunstenaar Giacomo Sardonini heeft deze beelden vastgelegd tijdens zijn verkenning van de campus en satellietlocaties. “De oude wand keek terug naar het verleden,” merkt Chris van Kreij op, manager van Omnia en lid van de werkgroep die opdracht gaf tot de vernieuwing. “De vernieuwde portretgalerij weerspiegelt het WUR van nu, in alle diversiteit.”

Het was duidelijk dat de "mannenwand" met portretten een antwoord nodig had, en aan het alternatief werd zorgvuldig gewerkt. “In de toekomst willen we de videowand blijven uitbreiden," vertelt Van Kreij. “Met steeds nieuwe beelden kan de wand een dynamisch beeld van onze organisatie geven.” De aanstelling van de nieuwe rector magnificus, prof. dr. Carolien Kroeze, stelt het eerste portret van een vrouw in het vooruitzicht. Aan haar ook de eer om de vernieuwde portrettenwand te onthullen.

Diversiteit en toegankelijkheid

De drie nieuwe schermen zullen elk een unieke loop van ongeveer twee minuten video herhalen. Ze tonen de dagelijkse realiteit van WUR, zoals voorgesteld door Sardonini. "Beelden van studenten op de campus of in de bibliotheek, van medewerkers die betrokken zijn bij groenbeheer of laboratoriumtests, onderzoekers die veldwerk doen—mannen, vrouwen, mensen van over de hele wereld,” aldus Van Kreij. De videoportretten duren elk een paar seconden. Zelfs bezoekers die slechts een vluchtige blik werpen op de schermen, krijgen al een indruk van de diversiteit aan WUR.

Volgens Van Kreij, die ook rondleidingen geeft in Omnia, maakt deze vernieuwing het gebouw en daarmee WUR toegankelijker. “We ontvangen hier diverse bezoekers, van wetenschappers, studenten en bedrijven tot geïnteresseerde burgers met allerlei achtergronden. Sommigen komen hier maar één keer, zoals de families van promovendi. De nieuwe wand maakt ook aan hen in één oogopslag duidelijk wat voor organisatie WUR is en wil zijn: een organisatie waar zij zichzelf ook verwelkomd en vertegenwoordigd zien."

Opening van de vernieuwde portretgalerij

De opening van de vernieuwde portretwand vindt plaats op 26 maart om 18.30 uur. De opening gaat vooraf aan de vertoning van de documentaire Picture a Scientist (2020), tijdens de reguliere DocuScience-avond in Omnia. “De documentaire gaat over genderongelijkheid in de wetenschap en vertelt de verhalen van verschillende vrouwelijke wetenschappers en de barrières die zij tegenkwamen.

Na de vertoning zal er ruimte zijn voor een dialoog, gefaciliteerd door Wageningen Dialogues. Zo kunnen we samen meteen het gesprek voortzetten over dit belangrijke thema,” vertelt Van Kreij. Zowel de opening als de documentaire zijn vrij toegankelijk, maar de zitplaatsen voor de filmpresentatie zijn beperkt.