Nieuws

Vidi-beurs voor drie Wageningse wetenschappers

Published on
14 juli 2021

Drie wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) krijgen een Vidi-beurs. Met de 800.000 euro die ze krijgen kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Onderdeel daarvan is het opzetten van een onderzoeksgroep.

Vidi-beurzen zijn bestemd voor ervaren onderzoekers die na hun promotie al succesvol onderzoek hebben gedaan. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen onderdeel uit van het NWO-Talenprogramma. Voor WUR gaan Ingrid Boas, Nora Sutton en Raymond Staals nieuwe onderzoekslijnen ontwikkelen.

Genetisch gereedschap uit bacteriën met een veiligheidsslot

De CRISPR-Cas technologie om DNA aan te passen heeft de afgelopen jaren een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. In dit project gaat Raymond Staals op zoek naar ontbrekende onderdelen van het CRISPR-Cas systeem, die we als veilig gereedschap kunnen gebruiken om nieuwe toepassingen te ontwikkelen voor diagnostische en medische doeleinden.

Beschermen van drinkwatervoorzieningen

Drinkwater in Nederland wordt gewonnen uit schoon grondwater. Maar grondwaterkwaliteit wordt bedreigd door microverontreinigingen zoals gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten. Dit onderzoek van Nora Sutton is er op gericht om natuurlijke micro-organismen in grondwater te gebruiken om microverontreinigingen af te breken. Dit helpt om onze drinkwatervoorzieningen op een duurzame wijze te beschermen.

Klimaatverandering en mobiliteit in grensgebieden

Onderzoeker Ingrid Boas van WUR wil weten wat de relatie is tussen klimaatverandering en internationale migratie. Dit project onderzoekt deze vraag door vier voorbeelden van grensoverschrijdende mobiliteit van mensen door klimaatverandering getroffen regio’s in kaart te brengen. De voorbeelden duiden hoe deze relatie historisch, sociaaleconomisch en politiek wordt vormgegeven.