Nieuws

Vieze vogels – schone handen

Gepubliceerd op
15 april 2021

Het verzamelen van Noordse Stormvogels van het strand kan een smerig klusje zijn. Dat is zeker het geval in ons plastic graadmeteronderzoek, waarvoor ook oude en ontbindende kadavers vaak goed bruikbaar zijn. De maagwand van stormvogels is taai en ontbindt niet snel. De wand wordt ook niet snel stukgevreten door maden.

Zie bijvoorbeeld ons bericht van 19 augustus 2019 over de massasterfte van stormvogels in een oud Schots boerenpand. Ondanks een hoge mate van ontbinding waren vele vogels nog geschikt voor het maagonderzoek.

Daarom vragen we van onze vrijwilligers om zich bij aangespoelde stormvogels niet te laten afschrikken door ontbinding of vraat. Zo nu en dan een stormvogel op de snijtafel waarin de maag ongeschikt is of ontbreekt, zien we veel liever dan dat bruikbare vogels op het strand achterblijven.

Gebruik een plastic zak om contact te vermijden
Gebruik een plastic zak om contact te vermijden

Zoals hondenpoep

Dus, zolang de buik van een gevonden stormvogel niet overduidelijk is leeggevreten, verzamel alstublieft het dier voor ons onderzoek! Dergelijke vogels oprapen kan een stinkende en smerige toestand worden als je niet bent voorbereid. Als je geschikte plastic zakken meeneemt kan het verzamelen echter compleet schoon worden uitgevoerd op een manier zoals hondeneigenaren de poep van hun huisdier oprapen. Het vermijden van contact voorkomt natuurlijk ook overdracht van vervuilende stoffen of eventuele ziektes. Bekijk svp de korte video!

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Goed verpakt en gelabeld

Als men de videomethode gebruikt, dan is een verzamelde stormvogel uitstekend verpakt en gelabeld. Maak het ingesloten briefje wat informatiever dan we dat met onze eigen vogel in de video hebben gedaan: vermeld svp naam en contactinformatie van de vinder, bij voorkeur een e-mailadres.

 Gestrande stormvogel klaar voor opslag in de vriezer en latere dissectie.
Gestrande stormvogel klaar voor opslag in de vriezer en latere dissectie.

Voor het melden van vondsten in Nederland en het regelen van eventuele tijdelijke opslag of transport, neem contact op met:

Susanne Kühn
Wageningen Marine Research
Ankerpark 27
1781 AG Den Helder
E: Susanne.kuehn@wur.nl
M: +31 6 2199 2568