Nieuws

Vitaliteit in spieren meten met innovatieve infraroodtechniek

Gepubliceerd op
7 november 2018

Hoe houd je spieren langer gezond en vitaal? En wat verandert er precies in de spier als we verouderen? Op die vragen probeert Bart Lagerwaard, PhD-onderzoeker van Human and Animal Physiology aan Wageningen University & Research, een antwoord te vinden. Met een infrarood apparaatje ter grootte van een luciferdoosje meet hij spierveroudering.

Door de vergrijzing is het steeds belangrijker om te weten hoe spieren zo lang mogelijk jong en vitaal blijven. Want hoe vitaler de spieren, hoe zelfredzamer ouderen blijven en hoe langer ze dus zelfstandig kunnen wonen en actief kunnen leven. Momenteel is er echter nog weinig bekend over welke vorm van beweging het beste werkt om spieren vitaal te houden. Onderzoek naar spierveroudering is duur en ingrijpend: er moet dan een stukje spier uit het bovenbeen worden genomen of een dure MRI-scan worden uitgevoerd in het ziekenhuis.

Infrarood

PhD-onderzoeker Bart Lagerwaard doet onderzoek naar energieverbruik in de spier. Hij gebruikt daarbij de infraroodtechnologie Near-Infrared Spectroscopy. Een infraroodapparaatje wordt op de huid gelegd en meet 10 keer per seconde het zuurstofniveau in de spieren na fysieke inspanning, en daarmee het herstelvermogen van de spiercellen.

Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld sportscholen in de toekomst apparatuur in huis hebben die de vitaliteit van spieren kan meten
Bart Lagerwaard, PhD-onderzoeker

Lagerwaard leerde er alles over aan de University of Georgia in Amerika en introduceert de techniek nu als eerste in Nederland. Hij testte de innovatieve methode al met succes op jonge mannen en wil nu gaan uitzoeken hoe mensen hun spieren op latere leeftijd gezond kunnen houden. Voor zijn huidige onderzoek vergelijkt Lagerwaard daarom de spieren van jongeren met die van ouderen. Zo hoopt hij meer te weten te komen over wat er verandert als spieren ouder worden. Vervolgonderzoek kan dan uitwijzen welke vorm van inspanning het meest bevorderlijk is.

Lagerwaard is hoopvol over de potentie van de infraroodtechnologie: 'Ik denk dat zelfs je mobiele telefoon in de toekomst dit soort metingen kan doen. En het zou al helemaal mooi zijn als bijvoorbeeld sportscholen over een paar jaar infraroodapparatuur in huis hebben die al in een vroeg stadium de kwaliteit van de energiehuishouding in de spieren signaleert. Vooral voor ouderen maakt het een wereld van verschil als ze op tijd weten hoe vitaal hun spieren zijn'.