Nieuws

VN-waterconferentie: 300 miljard dollar om waterproblemen aan te pakken

article_published_on_label
29 maart 2023

Meer dan 700 toezeggingen en 300 miljard dollar om waterproblemen aan te pakken. Dat is de uitkomst van de VN-waterconferentie die afgelopen week plaatsvond in New York. Wageningen University & Research was nauw betrokken bij de conferentie, onder meer door een sessie te organiseren over water en voedsel. Wageningse wetenschappers kijken terug op een geslaagde watertop.

Petra Hellegers, hoogleraar Water Resources Management, is een van de WUR-onderzoekers die de conferentie in New York bijwoonden. Hellegers vergelijkt de conferentie met de klimaattop van Parijs: ‘Dit voelt als het Parijs-moment voor water. Er hing een positieve sfeer in het VN-gebouw, en het is mooi dat de agenda unaniem is aangenomen.’ Ook programmaleider Duurzaam Waterbeheer Arjan Budding, die de ontwikkelingen volgde vanuit Nederland, is optimistisch: ‘Dit is een belangrijke stap vooruit. Op naar de volgende, zou ik zeggen.’

Water Action Agenda

De VN-conferentie resulteerde in een Water Action Agenda, die bestaat uit meer dan 700 commitments (toezeggingen) van landen en organisaties. In totaal is er hiervoor bijna 300 miljard dollar beloofd. Een van deze commitments kwam van bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara, die bekendmaakte dat WUR de komende jaren 7,7 miljoen euro zal investeren in onderzoek op het gebied van voedselsystemen en water. Daarnaast gaat WUR een hoofdstuk schrijven over water en voedsel in de Water Action Agenda.

Bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara maakt bekend dat WUR 7,7 miljoen euro zal investeren in onderzoek op het gebied van voedselsystemen en water.
Bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara maakt bekend dat WUR 7,7 miljoen euro zal investeren in onderzoek op het gebied van voedselsystemen en water.

Volgens de Wageningse onderzoekers zijn de verbindingen die tijdens de conferentie werden gemaakt minstens even waardevol als de afspraken en toezeggingen. Hellegers: ‘De grootste winst van de conferentie is misschien wel het momentum, de connecties die zijn gelegd om hiermee verder te gaan.’ Ook Karin Andeweg, teamleider Water & Food, zag in New York de meerwaarde van het informele circuit: ‘Het is heel waardevol om mensen te spreken die je normaal niet gauw spreekt. Het was hoognodig om voedselvraagstukken bij hen onder de aandacht te brengen, want de meeste mensen waren daar nauwelijks mee bezig.’

Meer ruimte voor water en voedsel

In samenwerking met bijna twintig partners organiseerde WUR een drukbezocht side-event over de rol van water binnen voedselsystemen. Voedselproductie is wereldwijd de grootste verbruiker van water, maar kreeg op de conferentie relatief weinig aandacht. De sessie van WUR was er dan ook op gericht om dit thema hoger op de agenda te zetten. Budding: ‘Mensen zitten vooral in hun eigen silo. We moeten veel integraler gaan kijken. Water, voedsel, energie, ecosystemen, handel, bestaanszekerheid, ze staan allemaal met elkaar in verbinding.’

Volgens Karin Andeweg heeft het Wageningse side-event veel opgeleverd. ‘Er waren ongeveer 140 aanwezigen, de zaal zat helemaal vol. Met publieke en private actoren van over de hele wereld zijn we de Global Working Group on Water and Food gestart. In september komen we weer bij elkaar, in Wageningen.’ De waterconferentie is, zeker voor WUR, dus nog lang niet afgelopen. ‘Wij gaan in de actiemodus’, besluit Andeweg.