Nieuws

Voedselcrisis centraal thema op WUR symposium

Gepubliceerd op
20 maart 2018

'Wanneer is het er nu echt sprake van een hongersnood?' Dat is de vraag die centraal staat tijdens het symposium Knowing Food Crisis. Wetenschappers, journalisten en hulporganisaties laten hun licht schijnen over dit onderwerp. Het congres vindt plaats in het kader van het 100-jarig bestaan van WUR. Dit feestjaar staat tot medio mei in het teken van Life.

Verschillende factoren beïnvloeden de keuze om een crisis al dan niet een hongersnood te noemen. Dat kunnen cijfers zijn waaruit blijkt hoeveel mensen er in ziekenhuizen liggen maar ook berichtgeving in de media. Tijdens het symposium wordt ruimschoots stilgestaan bij de rol van lokale journalisten in berichtgeving.Vo

Op YouTube staat een documentaire van de Noorse televisie waarin fijntjes wordt blootgelegd welke rol de media kan hebben bij de het uitroepen van een voedselcrisis. Het speelt zich af in 2005 in het Niger. Verschillende media meldden wereldwijd dat 3,5 miljoen mensen in dit Afrikaanse land honger leden. In de documentaire vertellen inwoners van Niger, waaronder voormaling minister president Hama Amadou, dat er helemaal geen sprake was van hongersnood.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan