Nieuws

Voedselverspillingsvrije week op Wageningen Campus

article_published_on_label
7 september 2022

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker is het dat we zo min mogelijk eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week van 12 tot en met 18 september. Iedereen die eet kan meedoen, thuis of op de campus.

De Voedselverspillingsvrije week 2022 is een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Creatief omgaan met restjes

Niemand wil voedsel verspillen. Door thuis creatief om te gaan met restjes, voorkom je al een hoop verspilling. Als iedereen z’n kleine bijdrage levert, dan komen we samen tot een groots resultaat voor ons klimaat. Zo kun je bijvoorbeeld restjes bewaren op een aparte plank in de koelkast, zodat je ze niet vergeet. Of kook op maat, door bijvoorbeeld rijst af te meten, dan houd je minder snel restjes over.

Verspillingsvrije campus

Ook op Wageningen Campus proberen we zo min mogelijk voedsel te verspillen. In de week van 12 tot en met 18 september zetten cateraars CIRFOOD, Hutten en OSP #verspillingsvrij op het menu. Iedere dag tussen 12.30 en 14.00 zijn er in Aurora, Impulse, Omnia, Forum en Orion diverse verspillingsvrije gerechten, producten en activiteiten, waarmee zij laten hoe ze samenwerken met partners, zoals Orbisk, Foodsharing en Too Good To Go.

Dit artikel gaat verder onder de afbeelding.

verspillingsvrije week.jpg

Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging waarin alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties. Het doel is om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015. Met een gezamenlijke en systemische aanpak wil de stichting in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo minder voedsel verspillen, van grond tot mond. WUR is mede-oprichter en dragende organisatie van de stichting. De WUR onderzoekers die actief zijn in de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling wonnen eerder dit jaar als team de 1ste WUR Impact Award.

Over de Verspillingsvrije Week

In september 2022 word voor de vierde keer de nationale Verspillingsvrije Week georganiseerd, met als doel de Nederlandse consumenten op positieve wijze te inspireren om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren. Er doen meer dan 130 partners mee met advertenties in landelijke media, aandacht in de meeste supermarkten, abri campagne, sociale kanalen van deelnemende partijen en acties op lokaal niveau. Daarnaast gaan honderden schoolklassen aan de slag met de Smaakmissie Voedselverspilling en worden er door het hele land Voedingscentrum tools verspreid zoals het eetmaatje en de koelkast sticker.

Wageningen Campus verspillingsvrij?

Wat doen we als Wageningen Campus zelf om voedselverspilling tegen te gaan? ‘Er is nog veel werk te doen op dat vlak en er zijn nog veel kansen die we kunnen benutten, zegt Sanne Stroosnijder, programma manager Food Loss and Waste Prevention en lid van het kernteam van Samen Tegen Voedselverspilling. ‘Dat we met alle betrokkenen op de Wageningen Campus dit jaar mee doen aan de voedselverspillingsvrije week is in ieder geval een stap in de goede richting. Zo betrekken we onze studenten en medewerkers bij dit belangrijke onderwerp in de transitie naar een duurzame en circulaire economie. Maar we willen graag nader in gesprek gaan met alle actoren op de campus. Dit jaar mogen we al op bezoek bij Hive van het Unilever Foods Innovation Centre, maar volgend jaar hopen we er nog meer campus residents bij te betrekken’.

VVW-LOGO-RGB-1.png

Programma Verspillingsvrije week

Orion en Impulse

In de verspillingsvrijeweek zal op beide locaties door cateraar OSP iedere dag een ander verspillingsvrij gerecht in de spotlights worden gezet. Dit kan bijvoorbeeld een bananenbrood zijn, gemaakt van overrijpe bananen, een puddingbrood van broodresten of een soep gemaakt van de kopjes en kontjes van de groenten die overblijven. Het koffiedik van de cateraar wordt opgehaald doorde Sligro en naar GRO gebracht. Koffiedik is een perfecte voedingsbodem voor de kweek van oesterzwammen. Hiervan wordt onder andere de GRO oesterzwambitterbal gemaakt, een heerlijk vegetarisch alternatief waarbij reststromen een functie krijgen. Op donderdag zal op de locatie Orion tussen 11:45 en 13:45 deze oesterzwambitterbal gepromoot en uitgedeeld worden.

Aurora en Omnia

In Aurora organiseert cateraar Hutten de hele week een Verspillingsvrij festival. Er wordt elke dag Verspillingssoep geserveerd, die je op donderdag zelfs gratis mag komen proeven. Deze soep komt uit de Verspillingsfabriek, waarmee Hutten een grootschalig antwoord heeft op de enorme verspilling van reststromen verse groenten. In de fabriek werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die van geredde groenten smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten bereiden.

In de espressobar van Aurora wordt dagelijks bananenbrood geserveerd, gemaakt van overrijpe bananen die op deze manier niet worden verspild. Ook is Too Good To Go aanwezig met een stand. Verder staat dagelijks het Zwamcijsje van de Wageningen start-up UmaMeats op het menu. Zwamcijsje is een prachtig voorbeeld van Circulaire voeding, minder verspillen en meer ingrediënten uit de buurt. Jaarlijks wordt ongeveer een derdel van de landbouwgrond ingezaaid met granen, voor o.a. brood. Maar meer dan de helft van het graan is stro, dat vaak op het land wordt achtergelaten. Paddenstoelen groeien heel goed op stro, en zetten het om in trossen paddenstoelen rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Zo verspillen we geen stro!

In Omnia serveert Hutten dagelijks een zero waste soup, die gemaakt wordt van alle groenteresten die ze in de keuken overhouden.

Forum

In Forum wordt door cateraar CIRFOOD de gehele week aandacht besteed aan verspillingsvrij met diverse activiteiten in samenwerking met haar partners en leveranciers:

Op dinsdag 13 september tussen 11.30 en 14.00 uur is er in het Forum restaurant een demonstratie van de geautomatiseerde food waste monitor Orbisk. Met hun Orbisk helpen zij professionele keukens grip te krijgen op hun voedselverspilling, door te herkennen en te meten wat voor soort voedsel er wordt weggegooid, in welke hoeveelheid en op welk moment van de dag.

Op woensdag 14 september kun je meedoen met de prijsvraag over voedselverspilling en kans maken op leuke verspillingsvrije prijzen zoals; Pieperbier, gemaakt van geredde aardappelen of een kook boek met circulaire recepten. De prijsuitreiking is aan het einde van de dag in het Grand Café.

Op donderdag 15 september deelt CIRFOOD tussen 11.30 – 14.00 appels uit in het restaurant van het Forum gebouw. Deze appels zijn van Instock Market, de horeca groothandel voor geredde producten.

Het Grand Café van CIRFOOD in het Forum gebouw werkt het hele jaar door met Circle of Beans een Circulaire koffieboon. De koffiebonen worden gebrand op biogas, gegenereerd vanuit het koffiedroes van de gezette koffie. Ook de auto’s van Circle of Beans rijden op dit biogas. Tijdens de Voedselverspillingsvrije week zetten ze deze koffieboon extra in de picture.