Nieuws

Voor de veertigste keer vergaderen over natuurbeheer en visserijbeleid op Antarctica

Gepubliceerd op
21 oktober 2021

De Commission on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) is vorige week begonnen aan de veertigste editie van hun jaarlijkse vergadering. De eerste CCAMLR-bijeenkomst vond plaats in 1982. Onderzoekster Fokje Schaafsma nam deel aan de bijeenkomst van CCAMLR’s Wetenschappelijke Comité die een internationale commissie adviseert over natuurbeheer en visserijbeleid.

Digitaal vergaderen

Nederland is voor het derde jaar aanwezig als officieel lid van CCAMLR. De vergaderingen vinden normaliter plaats in het hoofdkantoor van CCAMLR in Hobart, Australië. Voor het tweede jaar op een rij vinden de vergaderingen digitaal plaats door reisrestricties vanwege van de pandemie. Een digitale meeting is een prima alternatief, maar heeft wel als nadeel dat het met wereldwijde deelnemers lastig is om een goed tijdstip te vinden. Voor de Nederlandse delegatie is het vergaderen daarom dit jaar nachtwerk.

CCAMLR-vergadering in 1983 (credits: CCAMLR)
CCAMLR-vergadering in 1983 (credits: CCAMLR)

Veertig jaar CCAMLR

Ter ere van het 40-jarig jubileum van CCAMLR is een Engelstalige blog gepubliceerd met informatie over verschillende onderwerpen die in de vergaderingen aan bod komen. Zoals krill- en Antarctische ijsheekvisserij, ecosysteem monitoring, Marine Protected Areas, bijvangsten, illegale visserij in de Zuidelijke Oceaan en het werk van wetenschappers aan boord van vissersboten. De blog is hier te vinden.

De laatste fysieke bijeenkomst van CCAMLR in 2019 (credits: Fokje Schaafsma)
De laatste fysieke bijeenkomst van CCAMLR in 2019 (credits: Fokje Schaafsma)