Nieuws

Wageningen UR Glastuinbouw in winnend team Groente Paleis België

Gepubliceerd op
23 maart 2016

Het grootste voedselonderzoek- en demonstratiecentrum van Europa: een Groente Paleis op het dak van een gebouw. Dat is het winnende ontwerp van het team waar Wageningen UR Glastuinbouw deel van uitmaakt. Samen met een aantal partners is de ontwerpwedstrijd gewonnen voor Het Groente Paleis in West-Vlaanderen: een ambitieus gebouw voor onderzoek en expositie van groenteteelt.

Foto: Het Groente Paleis: Entree gevel

“Dit wordt een flinke schaalsprong in stedelijke tuinbouw op daken” aldus Jan Willem de Vries van Wageningen UR Glastuinbouw “De grootste van Europa, waar we graag onze kennis voor inzetten”.

Het Groente Paleis: zicht vanaf de ringweg
Het Groente Paleis: zicht vanaf de ringweg

Een ontwerpteam bestaande uit Van Bergen Kolpa Architecten, Wageningen UR Glastuinbouw, Meta, Smiemans en Tractebel Engineers bedacht het innovatieve ontwerp voor Het Groente Paleis: een echte landmark van `The Green Hub` aan de ring van Roeselare. Het gebouw wordt gerealiseerd op het dak van de Groente- en fruitveiling REO, het voedsel-logistieke hart van West-Vlaanderen. Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw.

Het Groentepaleis is opgebouwd uit glas en staal, een ijle kasconstructie die rust op de betonnen sokkel van de veiling. De bouw start begin 2017 en het gebouw opent eerste de helft van 2018 zijn deuren voor telers, onderzoekers en het brede publiek.

Het Groente Paleis: Het Stadslandbouwplein, de bezoekersroute en de gevelserre
Het Groente Paleis: Het Stadslandbouwplein, de bezoekersroute en de gevelserre

High-tech gebouw in Roeselare

In het 9.500m² grote gebouw bevinden zich high-tech onderzoekfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente omringd door een educatieve routing voor het brede publiek. In vier verschillende klimaatzones kan zo de teelt van tomaat en sla maar ook peper en aardbei beleefd worden. De entree met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten in het hart van het gebouw. In de Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor innovatie van verticale teelt. De voet van de Gevelserre dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter voor het zuiveren van afvalwater.