Nieuws

Wagenings team beloond met Top Visionary-titel voor visie Nederlandse voedselsysteem 2050

article_published_on_label
15 januari 2021

Wageningse onderzoekers Imke de Boer, Evelien de Olde, Kawire Gosselink en hun team zijn geselecteerd als een van de top 10 "Visionaries" van de prestigieuze internationale Food System Vision Prize. Hun team ontwikkelde een holistische visie op een gezond en circulair voedselsysteem in Nederland in 2050, getiteld 'Re-rooting the Dutch Food System; from more to better'. De 10 winnaars ontvangen elk 200.000 dollar als erkenning voor hun gedurfde ideeën om enkele van 's werelds meest urgente uitdagingen op het gebied van voedselsystemen aan te pakken.

De Food System Vision Prize is gelanceerd door de Amerikaanse Rockefeller Foundation, in samenwerking met SecondMuse en OpenIDEO. Meer dan 1300 teams uit de hele wereld hebben hun visie op een gezond en regeneratief voedselsysteem in een regio van hun keuze voor het jaar 2050 ingediend.

Het Nederlandse voedselsysteem opnieuw ontwerpen

De visie van het team De Boer/De Olde/Gosselink is gericht op het herontwerpen van het huidige Nederlandse voedselsysteem. Een team van boeren, vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties en wetenschappers uit Wageningen werkte aan deze visie. Volgens de initiatiefnemers is herinrichting van het voedselsysteem alleen mogelijk als alle actoren in het voedselsysteem een bijdrage leveren.

In het nieuwe systeem wordt gezond voedsel geproduceerd voor iedereen, met respect voor onze planeet en alle mensen en dieren die hier leven. Dit betekent bijvoorbeeld dat akkerbouwers in 2050 meerdere gewassen in stroken zullen verbouwen en dat varkens en kippen alleen nog maar biomassa eten die niet geschikt is voor menselijke consumptie. Plantaardig en gezond voedsel is normaal, gemakkelijk en aantrekkelijk. Nederlanders gaan meer lokale en plantaardige producten eten. Reclame voor frisdranken en andere producten met lege calorieën is verboden. Bovendien zullen daken groen zijn of zonnepanelen hebben. De economische welvaart in 2050 wordt gemeten aan de hand van het Nationaal Maatschappelijk Product in plaats van het Bruto Nationaal Product.

"Het is mogelijk om voedselsystemen te creëren die mensen voeden en het milieu beschermen," zei Roy Steiner, Senior Vice President, Food, The Rockefeller Foundation. "De Food System Vision Prize ondersteunt diverse, baanbrekende oplossingen. We hopen zo een inclusieve dialoog te kunnen stimuleren over de manier waarop de wereld voedsel produceert en consumeert tijdens de komende Food Systems Summit van de Verenigde Naties."  

Verkenning van het thema met belanghebbenden

In februari van dit jaar wordt een serie evenementen in Pakhuis de Zwijger georganiseerd over de Wageningse visie. Tijdens de bijeenkomsten worden de verschillende thema's uitgediept en met een brede groep van belanghebbenden besproken. Imke De Boer: "Ik ben blij met het enthousiasme over de visie en ik heb goede hoop dat we tijdens deze serie zinvolle stappen kunnen zetten.”

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Top van de Verenigde Naties over voedselsystemen

Later dit jaar zullen op de Food Systems Summit van de Verenigde Naties belangrijke spelers uit de wereld van de wetenschap, bedrijfsleven, beleid en gezondheidszorg bijeenkomen, samen met boeren, inheemse volkeren, jongerenorganisaties, consumentenorganisaties, milieuactivisten en andere belangrijke belanghebbenden. De deelnemers focussen op hetzelfde doel - het bevorderen van concrete acties en oplossingen die tastbare, positieve veranderingen in de voedselsystemen van de wereld teweeg kunnen brengen.

Top 10 van visionairs

De top 10 van visionairs werd geselecteerd op basis van hun potentieel om echte, positieve en gedurfde transformatie binnen specifieke voedselsystemen te inspireren. Gezamenlijk bevatten de Visions meer dan 100 oplossingen die de veerkracht en de toekomstbestendigheid van voedselsystemen voor de schokken van morgen kunnen vergroten, wat de COVID-19-pandemie essentieel is gebleken.

"Naarmate we verschuiven van het reageren op de effecten van COVID-19 naar het opnieuw opbouwen van een toekomst die gebaseerd is op zelfredzaamheid en veerkracht, zijn deze Visionaries bakens van licht en levende modellen van een betere toekomst", aldus Kristin Coates, Senior Director SecondMuse. Sara Farley, Managing Director, Food Initiative van The Rockefeller Foundation sluit zich daarbij aan: "Ze laten ons zien dat we door samenwerking, ontwerp en planning voorbereid kunnen zijn op toekomstige schokken en dat we kunnen gedijen in het licht van de uitdagingen. Maar meer intrinsiek kunnen we allemaal hoofdrolspelers zijn in onze eigen toekomst.”

"Systeemveranderingswerk kan niet worden gedaan door een paar organisaties die in silo's werken. De Finalisten vertegenwoordigen inspanningen die veel stemmen en perspectieven hebben verenigd - een belangrijk ingrediënt voor systeemtransformatie", zegt Matt Ridenour, Food Portfolio Lead bij IDEO.