Nieuws

Wageningse hulpgoederen naar Rode Kruis en regionale hulporganisaties

article_published_on_label
24 maart 2020

Labjassen, veiligheidsbrillen, handschoenen, medische alcohol en talloze laboratoriumspullen zijn door Wageningen University & Research in grote pakketten op pallets aangeboden aan het Rode Kruis en regionale ziekenhuizen en huisartsenorganisaties. De spullen zijn afkomstig uit de voorraden van het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek en bedoeld in de strijd tegen corona.

De zending van de spullen volgt op oproepen uit de regio en het landelijke Rode Kruis. Omdat de onderwijspractica nu zijn stilgevallen, heeft de WUR-afdeling Practicum Facilitaire Ondersteuning gekeken wat ze van deze materialen kunnen missen. Een deel van de voorraad is aangeboden om te gebruiken bij de verzorging van coronapatiënten in de regio. De eerste zending labjassen ging vorige week al naar een koepelorganisatie voor huisartsen in Oost-Brabant.

Je doet het uit solidariteit en je merkt meteen de grote bereidheid van collega’s en medewerkers om mee te doen
Thijs Ettema, hoogleraar microbiologie

Duiken in de voorraad

“We werden door diverse groepen benaderd met de vraag of we medische en andere hulpmiddelen konden missen”, vertelt Nicole Jacobs, sectiehoofd PFO van het Facilitair Bedrijf. “We zijn in onze voorraden gedoken en doneren allerlei dingen, zoals labjassen en veiligheidsbrillen, die bij ons op dit moment niet worden gebruikt. We houden nog wel een kleine basisvoorraad aan voor het moment dat we weer gaan starten met de practica."

Donatie goederen aan rode kruis
Donatie goederen aan rode kruis

Onderzoeksfaciliteiten

Ook vanuit de onderzoeksfaciliteiten keken beheerders en onderzoekers naar geschikte onderzoeksmaterialen en spullen die niet meteen nodig zijn. Thijs Ettema, hoogleraar Microbiologie zag toevallig de oproep van het Rode Kruis in het nieuwsbulletin op tv en kwam meteen in actie: “Je doet het uit solidariteit en je merkt meteen de grote bereidheid van collega’s en medewerkers om mee te doen”. Diverse laboratoria zoals van Microbiologie, Biochemie of minder voor de hand liggende vakgebieden zoals Aquatische ecologie verzamelden materialen en spullen die centraal werden opgeslagen in goederenhal van het Helix-gebouw. De materialen worden in overleg met het Rode Kruis opgehaald of gebracht naar de diverse locaties waar de behoeften het grootst zijn.