Nieuws

Water toedienen op de stalvloer om ammoniakuitstoot te beperken

article_published_on_label
18 september 2023

Agro-innovatiecentrum De Marke heeft een gemeten ammoniakuitstoot van ongeveer 6 kg per dierplaats. De vloer op De Marke heeft volgens de RAV-lijst een uitstoot van 11.8 kg ammoniak per dierplaats. De Marke zit hiermee 50% lager dan de RAV-lijst. De Marke weet dus een reductie te behalen wat betreft ammoniakuitstoot. Toch kan het mogelijk nog beter door het toedienen van water op de roosters.

Deze reductie halen we door:

  1. Weinig eiwit te voeren en daarmee het gevoerde eiwit maximaal proberen te benutten.
  2. Het toepassen van weidegang
  3. Te zorgen voor een schone vloer door elk uur de vloer te schuiven en periodiek te onderhouden.

Het voeren van weinig eiwit en het toepassen van weidegang gaan afgelopen jaren erg goed. Een schone vloer nastreven is met name lastig bij drogend weer. Dit is voornamelijk in de zomer het geval. Vorming van ammoniak ontstaat wanneer de mineraal gebonden stikstof uit urine in contact komt met het enzym urease welke in de feces zit.

Bij drogend weer krijgt de mestschuif de vloer niet voldoende schoon en blijft er een kleine laag feces met het enzym urease achter op de vloer. Wanneer de koeien plassen komt de mineraal gebonden stikstof uit de urine meteen in contact met het enzym urease. Hierdoor is de ammoniakemissie in de zomer soms wel twee keer zo hoog als in de winter.

Water op de roosters

Dit probleem willen wij oplossen door het toedienen van water op de roosters. Bij de Dairycampus is hier onderzoek naar gedaan en de resultaten waren veelbelovend.

We gaan in totaal twee systemen testen:

  • Druppelslangen welke op 4 meter hoogte hangen;
  • Watersproeiers op vloerhoogte.

De druppelslangen hangen sinds twee weken in de stal. In de stal zijn drie secties gemaakt welke elke 2 uur 1 minuut druppelen. In totaal wordt er 3 m³ water per dag gedruppeld. De druppels uit de druppelslangen zijn groot, dit heeft als voordeel dat deze uit elkaar spatten op de vloer en hierdoor de hele vloer nat wordt. We zijn nu bezig met het afstellen van het systeem. We willen voorkomen dat de druppels te ver in de box terecht komen en met elektrische apparaten in contact komen. Over een tijdje zullen we de ervaringen delen inclusief de reductie in ammoniakuitstoot. Tevens is dan het systeem met sproeiers op vloerhoogte operationeel.