Nieuws

Wetgeving inzake levensmiddelenadditieven

Gepubliceerd op
12 juni 2020

Een belangrijk onderdeel binnen de voedselwetgeving is de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven. Op 14 en 15 oktober aanstaande organiseert Wageningen Academy de cursus Voedselwetgeving. Milja Ligtermoet is één van de sprekers tijdens deze cursus en gaat dieper in op de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven.

Wie is Milja Ligtermoet?

Milja Ligtermoet is eigenaresse van Eurowet, een advies- en informatiebureau op het gebied van levensmiddelenwetgeving. Al sinds 1992 volgen ze de ontwikkeling op het gebied van Europese en nationale levensmiddelenwetgeving op de voet. Hierdoor beschikken ze over een zeer complete en up-to-date database met geconsolideerde EU en nationale wetgeving die van belang is voor levensmiddelen en aanverwante producten.

In 2019 heeft Milja Ligtermoet in samenwerking met de NVWA een handboek opgesteld dat professionals in de levensmiddelenbranche helpt bij het begrijpen en correct toepassen van de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven.

Onderwerpen

In dit onderdeel van de cursus Voedselwetgeving gaat Milja Ligtermoet dieper in op de volgende onderwerpen:

  • Wat zijn additieven precies?
  • Welke wetgeving is van toepassing en wat staat er in?
  • Hoe weet ik of ik een additief mag toevoegen?
  • Welke voorwaarden of beperkingen gelden er?
  • Hoe vermeld ik additieven op het etiket?
  • Hoe handhaaft de NVWA?

Ook gaat Milja Ligtermoet verder in op op specifieke onderwerpen waarover de NVWA een duidelijk standpunt heeft. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kleurende levensmiddelen ter vervanging van kleurstoffen.

Specifieke vragen

Specifieke vragen over additieven kunnen voorafgaand aan de cursus ingestuurd worden. Zo kan er dieper in worden gegaan op de wetgeving aan de hand van praktijk cases. Na het volgen van de cursus weet u precies waar u informatie over het gebruik en de etikettering van additieven kunt vinden, wat de belangrijkste voorschriften zijn, of er nog actuele ontwikkelingen zijn en hoe de NVWA de wetgeving interpreteert en handhaaft.

Meer weten over dit onderwerp?

Op 14 en 15 oktober aanstaande vindt de cursus Voedselwetgeving plaats. Milja Ligtermoet spreekt tijdens deze cursus over de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven. Daarnaast spreken diverse experts over o.a. de algemene levensmiddelenverordening (General Food Law), aansprakelijkheid, levensmiddelenhygiĆ«ne, chemische contaminatie, verpakkingsmaterialen en voedselfraude. Benieuwd naar het hele programma? Download de flyer.