Nieuws

WU heeft hoogste instroom bèta-vrouwen

article_published_on_label
30 augustus 2023

Aan Wageningen University is 58 procent van de instroom in bèta-opleidingen vrouw. Ook in Maastricht (56 procent) en Utrecht (54 procent) stromen inmiddels meer vrouwen dan mannen in bij universitaire bèta-opleidingen. In Eindhoven, Twente en Delft zijn mannen nog duidelijk in de meerderheid bij die instroom; daar zijn respectievelijk 28, 28 en 31 procent vrouwen.

Landelijk is deze verhouding 57 procent man tegenover 43 procent vrouw, blijkt uit cijfers van de monitor Techniekpact van 2023 (instroomcijfers van september 2022). Onderaan het artikel staat een lijst met welke Wageningse opleidingen wél en welke niet als bèta-opleiding worden meegeteld in de monitor.

Rector Arthur Mol is blij dat steeds meer vrouwen kiezen voor bètastudies. Zorgen over de instroom van mannelijke studenten heeft hij niet. ‘Als de verhoudingen echt doorslaan, kunnen we na gaan denken hoe we mannen kunnen stimuleren voor bètatechniek te kiezen, maar daartoe zie ik momenteel geen noodzaak.’

Vrouwenbolwerk?

Ook bij de keuze voor andere Wageningse studies lijken vrouwen een andere voorkeur te hebben dan mannen. Zo stroomden er vorig jaar september 116 vrouwen in bij de master Food Technology tegenover 58 mannen. Van elke drie studenten bij die opleiding zijn er dus twee vrouw. Bij de bachelor Animal Sciences is het verschil nog groter: daar stroomden 108 vrouwen in tegenover 35 mannen. Ook bij Voeding en Gezondheid is het verschil fors: 101 vrouwen en 27 mannen. Mannen kozen dan weer eerder voor de bachelors Bos- en Natuurbeheer (59 tegenover 39) en Agrotechnologie (25 tegenover 7).

Voorgaande cijfers gaan allemaal over vorig collegejaar. Iets zinnigs zeggen over de huidige totale instroom is lastig: op basis van vooraanmeldingen wordt een lichte groei verwacht, maar op basis van aanmeldingen voor de AID kan men beter uitgaan van een stabiele instroom of zelfs een lichte daling. Definitieve instroomcijfers worden in oktober verwacht.

Lees het volledige artikel bij Resource