Nieuws

Wageningen University & Research maakt belangrijke stappen naar FAIR data science

Gepubliceerd op
13 december 2018

Wageningen University & Research heeft over vijf jaar een goed ontwikkeld en volledig geïmplementeerd FAIR databeleid, stelde Arthur Mol, Rector Magnificus van Wageningen University & Research, op het 'FAIR Data Science for Green Life Sciences' symposium gisteren in Wageningen.

Onze onderzoeksdata zal zo open mogelijk zijn, en gesloten wanneer nodig,
legt Arthur Mol zijn ambitie uit.

Hergebruik van onderzoeksdata maakt ons werk effectiever en verhoogt ook de transparantie en opent mogelijkheden voor innovatieve doorbraken. Om deze doorbraken met data science te bereiken, is domein expertise van essentieel belang.

Om onderzoekers bij WUR te ondersteunen bij effectieve data science en het implementeren van FAIR principes, zullen data stewards worden benoemd. Het Wageningen Data Competence Center (WDCC) zal een sleutelrol spelen bij het ontwikkelen en implementeren van het datamanagement beleid van WUR.

Symposium

Het WDCC organiseerde een speciaal symposium over 'FAIR Data Science in green life sciences'. FAIR staat voor Findable, Accessible, Interoperable & Reuseable data. Vooral voor de herbruikbaarheid van onderzoeksdata bieden de FAIR principes nuttige richtlijnen.

Het symposium bracht meer dan 200 deelnemers samen, 40 internationale sprekers, 10 parallelsessies, en genereerde heel veel interessante ideeën hoe data FAIR gemaakt kan worden. Een 'FAIRyfying challenge' was georganiseerd waarin onderzoekers en dataspecialisten uitgedaagd werden om in twee dagen tijd een FAIR Data Point te ontwikkelen.

Klik hier voor impressie van het symposium.

Strategisch Plan

Data en data science zal een cruciale rol spelen in de toekomst van agrifood en life sciences. WUR is vastbesloten om te blijven bijdragen aan ontwikkelingen in dit veld: data science en digitalisatie speelt een sleutelrol in het strategisch plan van WUR voor 2019-2022. In dit onderwerp zal geïnvesteerd worden door een speciaal investeringsthema Digital Twins en het thema Data Driven & High Tech.