Nieuws

WUR-studenten tonen toekomst van ons eten in zeven korte films

article_published_on_label
1 december 2020

Met de première van zeven creatieve korte films over het voedselsysteem van morgen zetten Wageningse studenten stappen naar de toekomst van ons eten. In de Stingerbol op het World Food Center-terrein, in het hart van de Regio Foodvalley, reizen de studenten op 7 december naar het jaar 2030 en blikken terug op 10 jaar voedsel.

In de opdracht ‘Future of Food Systems in short films’ van de WUR Student Challenges leggen de studenten in korte films uit hoe na de coronapandemie de productie, verwerking en consumptie van voedsel is veranderd. En zij tonen hoe men de jaren erna 10 miljard mensen wereldwijd kon voorzien van een gezond en duurzaam dieet. De meest overtuigende film ontvangt een juryprijs.

Mensen thuis zijn welkom om het online evenement live mee te kijken en te stemmen voor de publieksprijs.

Ons voedsel wordt geproduceerd, verwerkt, getransporteerd, verkocht en gekocht. Deze activiteiten beïnvloeden elkaar en hebben invloed op de samenleving en omgeving. Denk hierbij aan de prijs van voedsel, het inkomen van boeren, het effect op de natuur en gebruik van water. Wereldwijd zijn er grote verschillen in de toegang tot voedsel voor mensen, de manier waarop ze voedsel consumeren of hoe zij de impact van hun gedrag op de economie ervaren, of het milieu en de samenleving. De coronapandemie verhoogt de druk op gezond, veilig, betaalbaar en duurzaam geproduceerd voedsel nog eens extra. Een goed moment om vooruit te denken.

112_20201130_foto_Stingerbol Ede_1920x1080-Nov20_DIGI.jpg

Creatieve en begrijpelijke presentaties

De zeven teams werden door studenten en docenten van creatieve academie REDUCATIONS bijgestaan om hun toekomstvisie in een korte film van 2,5 minuut creatief en begrijpelijk te presenteren. De markante Stingerbol, onderdeel van het World Food Center in Ede, is met zijn toepasselijke slogan ‘Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050?’ de uitgelezen plek om deze beleving rondom voedsel, innovaties en creativiteit te presenteren.

Stemmen voor de publieksprijs beste film

Iedereen kan de première van de korte films live meekijken, evenals de Q&A met de gerenommeerde jury en stemmen voor de publieksprijs. Welk team met de juryprijs naar huis gaat is in handen van media-adviseur Channah Durlacher (WUR), wethouder Leon Meijer (gemeente Ede), filmmaker Melchert Meijer zu Schlochteren (Greendocs Film & National History Unit NL) en innovatiespecialist Roland van der Vorst (Rabobank). De criteria zijn inhoud en ‘story telling’. Ook de kijkers thuis kunnen op hun favoriete film stemmen en daarmee bepalen welke film de publieksprijs krijgt. Na de première op 7 december zijn de films online terug te kijken. Je kunt hier live meekijken.

De WUR Student Challenges zijn een onderdeel van het onderzoeksprogramma ‘Food Security and Valuing Water’, gesteund door het ministerie van LNV.