Nieuws

WUR tekent twee nieuwe overeenkomsten met Franse kennisinstellingen

article_published_on_label
12 april 2023

Wageningen University & Research (WUR) gaat nieuwe samenwerkingen aan met twee Franse kennisinstellingen: het op de zee gerichte Ifremer en het op landbouw en voedselproductie gerichte INRAE. De afspraken, evenals de ondertekening zelf, zijn onderdeel van het zogeheten Innovation Pact dat Frankrijk en Nederland overeen zijn gekomen. President Macron en Premier Rutte zetten hun handtekening deze week onder deze overeenkomst in Amsterdam.

Bedoeling van het Innovation Pact is dat de twee landen intensiever gaan samenwerken op het gebied van innovatie op diverse terreinen, waaronder ‘Securing Food Transition’. Voor Wageningen en de nieuwe Franse samenwerkingen betekent dat een bundeling van krachten onder meer op het gebied van eiwittransitie, robotics, digitalisering, biotechnologie, duurzamer visserijbeheer en aquacultuur om zo bij te dragen aan de transitie van het voedselsysteem en de innovatiekracht van de agritech- en foodtech-sector.

INRAE en WUR

INRAE, opgericht op 1 januari 2020, is een openbare instelling voor wetenschappelijk en technisch onderzoek (EPST). Het is ontstaan uit de fusie van INRA, het Franse nationale instituut voor landbouwonderzoek, en IRSTEA, het Franse nationale onderzoeksinstituut voor wetenschap en technologie voor milieu en landbouw. WUR werkte al uitvoerig samen met deze twee instellingen. De nieuwe samenwerking gaat zich vooral richten op voedseltransities en de manier waarop beide kennisinstellingen daaraan kunnen bijdragen door hun krachten te bundelen. Zo kan INRAE de Wageningse wetenschappers wat leren over de manier waarop zij Europese projecten aanvliegen en is INRAE een belangrijke aanjager van onderzoek op het gebied van agroecology. Wageningen heeft op haar beurt heel veel inhoudelijke knowhow over de eiwittransitie; hoe maken we de omslag van een hoofdzakelijk dierlijke eiwitproductie naar een meer plantaardige eiwitproductie? Maar ook: hoe kunnen we met behulp van technologie tot een duurzamer voedselsysteem komen?

Ifremer en WUR

Ifremer deelt een grote verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij de zee met WUR. Zo delen beide landen een Noordzee- en Kanaalzone, die in EU-verband wordt beheerd, en waarvoor goede informatie en kennis nodig is; voor zorgvuldig beheer, bescherming en benutting. Duurzamer visserijbeheer & -technieken, nieuwe vormen van aquacultuur en de effecten en inpasbaarheid van wind op zee zijn voorbeelden. Met deze samenwerkingsovereenkomst wil WUR dit gedeelde belang benadrukken en de ambitie uitspreken intensiever samen te gaan werken, resulterend in nieuwe projecten, nieuwe kennis, innovatie en kennis van zaken.

Nieuwe samenwerkingen, oude bekenden

Met INRAE heeft WUR al vele jaren een intensieve samenwerking, met name in Europese onderzoeks- en innovatieprojecten, maar recentelijk ook op gebied van onderwijs. Daarnaast werken we nauw samen in diverse Europese onderzoeksnetwerken. WUR en INRAE zijn al sinds jaren de twee meest vooraanstaande onderzoeksorganisaties op Europees niveau op het gebied van voeding, bio-economie, natuurlijke hulpbronnen, landbouw en milieu.

WUR en INRAE ​​zijn sinds 2014 gezamenlijk betrokken bij meer dan 140 Europese onderzoeksprojecten, waaronder projecten specifiek gericht op robotica, biotechnologie (waaronder plantenveredeling en dierveredeling), data en digitalisering, landbouw en voedselproductie en voedseltransities (inclusief de eiwittransitie). De twee organisaties zijn zeer goed toegerust om de innovatiepijplijn van agritech- en foodtech-bedrijven in Nederland en Frankrijk te voeden.

WUR en IFREMER hebben een historisch, breed track-record van samenwerking op het gebied van visstandbeheer, visserijtechniek en marien-ecologisch onderzoek. Die samenwerking willen beide partijen uitbouwen, o.a. vanwege de komst van energiewinning op zee (wind/getij/zon) en de noodzaak om te komen tot selectievere, duurzamere visserijtechnieken. Een beter begrip van de zee als bron van voedsel, energie en biodiversiteit staan hierbij centraal, evenals technische innovaties rond AI, robotica, beeldherkenning en data-science.