Studentenverhaal

De focus ligt op processen die zich rond het aardoppervlak afspelen

Mijn naam is Margherita, ik ben derdejaars studente BSc Soil, Water, Atmosphere en kom uit Italië. Na een onsuccesvol universiteitsjaar in Italië stuitte ik op Google op BSc 'Soil, Water, Atmosphere'. Ik was op zoek naar een programma in de aardwetenschappen dat mij in staat zou stellen de wetenschappen van het aardsysteem te verkennen, met inbegrip van het atmosferische gedeelte en de meteorologie. Nadat ik wat informatie had ingewonnen, wist ik dat dit de opleiding voor mij was en heb ik geen twee keer nagedacht om naar Wageningen te verhuizen.

Een sterk punt van dit programma is dat het heel praktisch is.

Waarom heb je gekozen voor de bachelor Soil, Water, Atmosphere?

"Wat mij het meest aanspreekt aan Soil, Water, Atmosphere is dat het heel erg gericht is op de fysica en de chemie van de aardse processen en hun interacties. Een ander pluspunt voor mij is dat je in de drie jaar veel fenomenen onderzoekt en vanuit verschillende perspectieven bekijkt

Een sterk punt van dit programma is dat het heel praktisch is: het laat je een glimp opvangen van wat het betekent om in het veld te werken. Hoezeer de pandemie het ook toeliet, ik heb echt genoten van de practica in het laboratorium, vooral tijdens de chemie gerelateerde vakken, zoals 'Bodemkwaliteit', in jaar 2.

Bovendien is het, gezien de relatief kleine omvang van de studie, mogelijk om gedurende de jaren een ontspannen en vriendschappelijke band op te bouwen met de professoren; zij zijn allemaal experts op hun gebied en het is bijzonder interessant om met hen te praten en hun verhaal en beroepservaringen te horen."

Heb je iets gemist in het programma?

"Nee niet echt, het programma bestrijkt veel aspecten van het aardsysteem. Maar er zijn natuurlijk nog wel onderwerpen die buiten de scope vallen: de focus ligt op processen die zich rond het aardoppervlak afspelen. De diepe ondergrond (inclusief onderwerpen als vulkanen en aardbevingen) maakt dus geen deel uit van het leerplan. Daarom vind ik het goed dat een heel semester in Soil, Water, Atmosphere gewijd is aan vrije keuzevakken, zodat je zelf kunt bepalen met welke onderwerpen je je studie wilt afronden. Ik heb ervoor gekozen om in mijn derde jaar op Erasmus-uitwisseling naar Portugal te gaan; ik wilde mijn kennis over oceanen en zeeën binnen mijn bachelor studie uitbreiden, zodat ik me makkelijker kon oriënteren voor mijn masterstudie.

Al met al zou ik de opleiding aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in een compleet overzicht van het aardsysteem en zijn processen. De bachelor heeft me een gedegen en praktische voorbereiding gegeven, die je niet snel aan andere universiteiten vindt, waarmee ik me klaar voel om door te stromen naar een masteropleiding. Als internationale student zou ik het programma zo weer kiezen en tot nu toe is het een geweldige ervaring geweest om aan een van de beste universiteiten ter wereld op dit gebied te hebben gestudeerd!"

Hoe ervaar je het wonen in Wageningen?

"Als internationale student kan het soms moeilijk zijn om van huis weg te wonen. Gelukkig is Wageningen heel gezellig en klein, dus het is makkelijk om nieuwe mensen en vrienden te ontmoeten. Wat ik begon te merken bij het ontmoeten van nieuwe mensen is dat het mooie van Wageningen is dat het een grote groep mensen samenbrengt, veel internationals, met veel gemeenschappelijke interesses, zoals natuur of duurzaamheid. In deze drie jaar heb ik steeds zeer interessante mensen ontmoet met verschillende achtergronden die mij veel hebben geleerd. Bovendien heb ik een persoonlijke groei doorgemaakt die ik in eerste instantie niet had verwacht. In Wageningen is er altijd ruimte voor constructieve debatten over veel verschillende onderwerpen waar ik in geïnteresseerd ben. Hierdoor heb ik geleerd om gevoelig te zijn voor het onderwerp duurzaamheid, maar ook om zaken vanuit een wetenschappelijk perspectief te analyseren. Al met al kan ik zeggen dat studeren in Wageningen een van de beste keuzes is geweest die ik heb gemaakt, en ik woon nog steeds met veel plezier in Wageningen."

Terug naar Studenten vertellen