Alumniverhaal

Wouter Samama - KraftHeinz

Wouter Samama heeft tijdens zijn Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen bachelor gekozen voor de specialisatie: Bedrijf. Hij is momenteel werkzaam bij KraftHeinz, het twee na grootste voedingsmiddelen- en drankenbedrijf in Noord Amerika, en het op vier na grootste voedsel- en drankenbedrijf ter wereld, met acht merken van meer dan $1 miljard.

In het begin van mijn carrière was ik vaak bezig met vragen als “wat zijn mijn vervolgstappen” en “wat wil ik nog gaan doen in mijn carrière”. Maar nu heb ik veel meer door dat het belangrijk is om zoveel mogelijk te leren uit je huidige functie.

Kun je mij wat vertellen over je groei in de arbeidsmarkt?

"In mijn Master heb ik twee opdrachten bij een bedrijf gedaan, een goede kennismaking met de praktijk!
In mijn MSc master thesis deed ik onderzoek voor het bedrijf FrieslandCampina. Daarna liep ik stage bij Heineken. Ik werkte mee in de verkoop en distributie in Nigeria.
In deze periode werd ik nieuwsgierig naar werken in een klein bedrijf. Ik startte als Project Manager bij NoLimitation, maar maakte na een jaar de stap (terug) naar een grote corprorate onderneming: Procter & Gamble.
Ik heb verschillende functies gehad. Ik begon als Demand and Supply Manager en groeide door van Distribution Requirement planning Senior Manager naar Category Supply Improvement Senior Manager. Ten slotte werd ik Supply Senior Manager.
Tijdens dit werk hield ik bij vooral bezig met de voorraden. Denk aan een praktische vraag als: Hoeveel shampoo moeten we aan Kruidvat leveren en daarbij rekening houdend met promoties en magazijn voorraad.
Dat klinkt simpel maar is, vanwege de omvang van de hoeveelheid shampoo die Procter&Gamble wereldwijd levert, een enorm interessant planningsvraagstuk.
We starten met forecasting met behulp van statische modellen en door middel van goed overleg kwamen we tot groepering van  de producten. Daarna werkte ik op  productielocaties, in een fabriek, en heb ik teams aangestuurd die als taak hadden te analyseren wat er geproduceerd wordt en welke voorraad we bezitten. De centrale vraag is altijd: hoe we de Supply Chain kunnen optimaliseren.
De werkelijkheid wijkt altijd af van de planning, Dit soort werk is daarom echt iedere dag weer anders, en dat maakt het heel leuk en afwisselend.

Na ruim 6 jaar bij Procter & Gamble maakte ik de overstap naar The Kraft Heinz Company. Ik ben toen gevraagd om de Supply Chain director wilde worden van de BeNeLux, waarbij ik alle logistiek overzie (vrachtwagens, distributiecentra) en alle Demand planning en Business to Business Customer Service. Ondertussen ben ik doorgegroeid naar Head of People & Performance Operations binnen Kraft Heinz. Kortom: ik heb heel veel mooie en leerzame ervaringen in de afgelopen jaren opgedaan. "

 

Wat vind je het leukste aan je functies?

"De Supply Chain is heel erg afwisselend en komt met vele uitdagingen, maar dat vind ik juist zo leuk. Het lijkt alsof het allemaal een grote puzzel is waarbij je gaat kijken naar de meest optimale variabelen. Het mooie aan de managementfunctie die ik nu heb, vind ik het directe contact met mensen. Hoe verder je in een organisatie komt, hoe meer je ziet dat mensen het belangrijkste zijn in een organisatie. Uiteindelijk is een organisatie niets meer dan de mensen binnen de organisatie, die alles tot stand brengen. Momenteel ben ik in mijn management functie heel veel bezig met organisatie en trainen. Hierbij zijn de trainingen zeer interessant en leerzaam, dat maakt het enorm leuk."

 

Wanneer je terugkijkt naar je studie, hoe vind je dat de studie BBC jou heeft geholpen?

"Het feit dat je aan een studie begint en ook afrondt is al enorm leerzaam. Ik leerde om dingen aan te pakken (ook als ik het iets minder interessant vond), in groepsverband samen te werken en  vooral het afsluiten van  projecten vond ik een hele waardevolle ervaring. Ik merkte ook dat het leren beter gaat op het einde van mijn studie vergeleken met het begin, omdat ik leerde hoe ik moest leren. Daarnaast zijn de inhoudelijke vakken gewoon heel goed van pas gekomen in de werkzaamheden die ik nu verricht. Vooral de vakken: Statistiek, Decision Science, Supply Chain Management, Data Management, de scripties in mijn Bachelor en mijn aansluitende Master en de stage hebben mij geholpen om mij perspectief te geven. Ik heb hierdoor geleerd op wetenschappelijk niveau analyses te maken!

Stilzitten als student deed ik nooit. Ik had altijd veel affiniteit met sport en daarom was ik ook vaak te vinden in de sportschool de Bongerd die op de campus te vinden is. Weet je wat knotsbal is? Wij hebben met een Wagenings team een landelijk knotsbal toernooi gewonnen!"

 

Wat zijn je toekomstplannen ?

"In het begin van mijn carrière was ik vaak bezig met vragen als “wat zijn mijn vervolgstappen” en “wat wil ik nog gaan doen in mijn carrière”. Maar nu heb ik veel meer door dat het belangrijk is om zoveel mogelijk te leren uit je huidige functie. En daarvoor moet je niet altijd de makkelijkste of de leukste route nemen, maar jezelf uitdagen.

Maar om even naar de vraag terug te komen: in de toekomst zou ik graag weer meer Supply Chain elementen in mijn baan willen hebben. Wat mij heel leuk lijkt is om de hele End-To-End Supply Chain te bouwen naar mijn eigen inzicht."

Terug naar Na je studie