Onderwijsvormen van de bachelor Biologie

Tijdens de bachelor Biologie breng je veel tijd door op de campus. Hierdoor besteed je relatief minder tijd aan zelfstudie. In je eerste jaar heb je wekelijks 24 tot 30 contacturen. Die contacturen worden ingevuld met verschillende onderwijsvormen. In verband met het coronavirus is het aantal contacturen nu tijdelijk verminderd. Een deel van het contactmomenten is vervangen door online lessen. Zodra het kan, gaan we weer terug naar ons normale aantal contacturen.

Lees meer over het laatste nieuws over onderwijs en corona op de WUR.

Hoorcollege

Tijdens een hoorcollege volg je met een collegezaal vol medestudenten de uitleg van een docent. De docent vertelt over de leerstof, leidt je door de moeilijke delen van het boek en geeft voorbeelden en stof tot nadenken.

Werkcolleges

Bij een werkcollege ben je alleen of met een kleine groep studenten actief met opdrachten bezig. Bij een werkcollege kun je veel overleggen met je medestudenten. Er zijn vaak extra veel docenten aanwezig die je kunnen helpen met problemen en vragen.

Groepswerk

Tijdens groepswerk werk je met een kleine groep medestudenten onder begeleiding van een docent aan een probleem of casus.

Labpractica

De praktijk is naast de theorie erg belangrijk in de biologie. Tijdens labpractica voer je alleen of in groepjes experimenten uit in een laboratorium.

Veldpractica/excursies

Bij veldpractica en excursies in Nederland en het buitenland leer je onder andere wat veldwerk inhoudt en je ziet voorbeelden uit de theorie in de praktijk.

Computerpractica

Niet alle practica voer je uit in het laboratorium of in het veld. Computers worden vooral gebruikt voor grote berekeningen, modellen, simulaties, analyses en het maken van schema’s en grafieken.

Zelfstudie

Voor zelfstudie wordt in het rooster tijd vrijgemaakt, maar je mag het helemaal zelf inplannen. Overal op de universiteit zijn studieruimten beschikbaar, maar je kunt natuurlijk ook thuis studeren.