Gezondheid en communicatie

Communicatie en gezondheid

Gezondheidsgedrag wordt bepaald door een samenspel van factoren. Die factoren kunnen op persoonlijk niveau worden beïnvloed, zoals meer bewegen of gezonder eten. Maar ook de overheid en zorginstellingen kunnen hier een rol in spelen. Een communicatiewetenschapper kan bijvoorbeeld meedenken over strategieën om gezond gedrag te bevorderen.

Studente Britt aan het woord

Als bachelorstudent Communicatie en Life Sciences heeft Britt gekozen voor het toepassingsgebied Gezondheid. “Communicatie in relatie tot gezondheid interesseert mij heel erg: ik vind het boeiend om te leren hoe (onbewuste) communicatie van invloed kan zijn op hoe (on)gezond mensen leven. De kennis toepassen vind ik ook interessant: hoe kan communicatie een bijdrage leveren aan het bevorderen van gezond gedrag?”

Studiekeuze van Britt

Britt zit nu in het derde jaar en is erg te spreken over de studie. De inhoud is breed en er is veel ruimte voor de studenten zelf om te studie naar eigen interesse op te vullen. “Je hebt weinig contacturen. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee”, vindt Britt. “Je moet veel zelfstandig doen. Ik was op zoek naar een sociale studie, maar tegelijkertijd vond ik voeding en gezondheid ook hele interessante onderwerpen. Wageningen biedt de gelegenheid om dat te combineren.”

Het eerste jaar bestaat met name uit inleidende communicatievakken en onderzoeksmethoden in de sociale wetenschappen. Britt: “Dit is kennis die je de rest van je studie goed gebruiken kunt. In het tweede jaar krijg je al meer verbredende en verdiepende vakken en heb ik een half jaar zelf mogen indelen. In het derde jaar volg je de minor en enkele vakken voordat de thesis aan de beurt is.”

Hoe haar toekomst er uitziet, weet Britt nog niet precies. Ook daarom vindt ze Communicatie en Life Sciences een waardevolle studie. “Communicatie is overal in de maatschappij nodig, je kunt er heel veel kanten mee op. Wel hoop ik later met mensen te werken in de richting van gezondheid en maatschappij.”

Minor Nutrition and Health

De studie Communicatie en Life Sciences kenmerkt zich onder meer door een enorme keuzevrijheid. Vanwege haar interesse in voeding en gezondheid heeft Britt ervoor gekozen om de minor Nutrition and Health te doen. Deze minor bestaat uit de volgende vier vakken:

  • Introduction to Epidemiology and Public Health
  • Nutrition Behaviour
  • Food Components and Health
  • Principles of Human Physiology

Een interessante minor, maar de ambities van Britt reiken verder. Ze stelt ook zelf een minor samen, die ze de naam ‘Consumer behaviour in relation to Nutrition and Health in a Globalized Society’ noemde. “Binnen deze minor heb ik vervolgens vakken gekozen die mijn kennis over gezondheid en communicatie nog meer verbreden.”

Lees meer over de minor van Britt of bekijk het overzicht van alle minors die je kunt studeren in Wageningen.

Lees meer over de opleiding Communicatie en Life Sciences