Klimaat en communicatie

Communicatie en klimaat

Klimaatwetenschappers wijzen op het belang van klimaatbewust gedrag en ook in de maatschappij is dit een onderwerp van gesprek. Communicatiewetenschappers onderzoeken hoe de maatschappelijke discussie de politiek beïnvloedt en welke rol de media hierin speelt.

Studente Marieke aan het woord

Marieke is studente Communicatie en Life Sciences. “Klimaat spreekt mij aan, omdat ik denk dat klimaat op dit moment een erg belangrijk onderwerp is in de wereld. De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn groot, en ik wil hier graag meer over weten en begrijpen. Ik zou graag willen weten hoe ik me met behulp van communicatie kan inzetten op dit gebied. Er is ten slotte maar één aarde en ik vind het belangrijk dat men goed weet hoe we het klimaat op de aarde leefbaar kunnen houden.”

Studiekeuze van Marieke

Marieke komt van het VWO met profiel Economie en Maatschappij. Toen ze in het laatste jaar zat vond ze het lastig om te kiezen welke studie ze wilde doen. “Doordat ik het profiel Economie en Maatschappij heb gevolgd, ben ik in mijn oriëntatie vooral naar universiteiten gaan kijken waar maatschappij- en sociale wetenschappen werden gegeven. Ik merkte echter dat ik mij al langere tijd interesseerde in onderwerpen als duurzaamheid en klimaat. Op de open dag van Wageningen University & Research werd het mij duidelijk dat deze universiteit de juiste was. De thema’s duurzaamheid en klimaat worden hier breed belicht. 

Ik vind het belangrijk dat men weet hoe we het klimaat op de aarde leefbaar kunnen houden.

Ik vond heel veel opleidingen leuk, en een brede studie leek voor mij een geschikte optie. Omdat ik op de middelbare school geen N-profiel had gekozen, kon ik veel studies in Wageningen niet volgen. Dit vond ik niet erg, want communicatiewetenschappen sprak mij zeer aan! Op deze manier kan ik leren om de brug te zijn tussen wetenschappelijke ontwikkelingen (op het gebied van life sciences) en mensen die hier niet veel van af weten.

Minor Geo-information for Environment and Society

In de bachelor Communicatie en Life Sciences kies je één Life Science minor, dat zijn 4 vakken op het gebied van de Life Sciences zoals klimaat.

Marieke zit nu in het tweede jaar van de studie. ‘In de eerste anderhalf jaar heb ik vakken gevolgd die veel met communicatie te maken hebben. Daarna werd het tijd om een life science minor te kiezen. Op die manier kon ik vakken volgen die iets met mijn eerdere interesse te maken hadden. Ik heb gekozen om de minor ‘Geo-information for Environment and Society’ te gaan doen. Door middel van het gebruiken van Remote Sensing en geo-informatie systemen kan men kijken naar het oplossen van problemen binnen milieu- en sociale disciplines.”

Marieke heeft de volgende vakken binnen haar minor gevolgd:

  • Geo-Information Science for Society
  • Introduction Geo-Information Science
  • Geo-Information Tools
  • Remote Sensing
  • Geo-Information Science BSc research project

Je kunt je net als Marieke verdiepen in geo-informatie, maar je kan bijvoorbeeld ook voor de volgende onderwerpen kiezen:

  • Strategieën in klimaatverandering
  • De aarde en het geheel aan ecosystemen

Lees meer over de minor van Marieke of bekijk het overzicht van alle minors die je kunt studeren in Wageningen.

Lees meer over de opleiding Communicatie en Life Sciences