Natuur en communicatie

Communicatie en natuur

Het behouden van natuurgebieden is niet altijd eenvoudig. Bij het beheer van een wildpark lopen de belangen van lokale bevolking, toeristen en ecologen soms behoorlijk uiteen. Een communicatiewetenschapper kan de dialoog tussen de partijen faciliteren om zo samen tot een oplossing te komen.

Student Patrick aan het woord

In Duitsland wordt Communicatie en Life Sciences ook wel aangeboden op universiteiten, maar toch koos Duitser Patrick voor de Wageningse campus. “Ik heb er nog steeds geen spijt van. Het onderwijs is kleinschalig, we zitten vaak in een kleine groep van studenten. In het begin vond ik het lastig, omdat ik geen Nederlands sprak. Maar inmiddels kan ik alles volgen: de mensen zijn behulpzaam.”

Bij Communicatie en Life Sciences heb je enorm veel keuzevrijheid.

Studiekeuze van Patrick

Toen ik hier op de open dag was, stond het voor mij vast dat ik hier zou gaan studeren. De campus ziet er mooi en indrukwekkend uit. Ik kreeg de tip van een vriendin die ik ken uit mijn woonplaats Keulen: zij ging ook hier studeren. De studie sluit erg aan bij wat ik interessant vind en je hebt enorm veel keuzevrijheid. Naast een minor kies je nog zes vakken die je boeiend vindt. Ik wil bijvoorbeeld graag meer leren over de psychologie achter de communicatie. In mijn vrije ruimte heb ik vakken gekozen die zich daarop richten.”

Na mijn bachelor wilde ik eerst terug naar Keulen en gaan werken voordat ik aan de master begin. Omdat ik avontuurlijk aangelegd ben, zou ik die master graag in een ander land willen doen, zoals bijvoorbeeld in Spanje. Deze studie bereidt me hier zeker op voor. Wat voor een baan ik uiteindelijk wil, weet ik nog niet. Gelukkig biedt de studie enorm veel mogelijkheden: misschien ga ik onderzoek doen of werken bij een groot bedrijf als vertegenwoordiger. Het kan allemaal.”

Minor Sustainable Tourism

Patrick begint binnenkort aan de minor Conservation Tourism waarin ook een link wordt gelegd met de natuur. “In Wageningen moet je een minor doen binnen de life sciences. Toerisme is enorm interessant. Veel landen zijn afhankelijk van toerisme en zelf reis ik ook graag. Het lijkt me dan ook boeiend om hier meer over te leren. Ik ben benieuwd.”

Patrick’s minor bestaat uit de volgende vakken:

  • Introduction Leisure, Tourism and Environment
  • Designing Innovative Governance Arrangements
  • Governance for Forest, Nature and Biodiversity
  • Development of Sustainable Tourism

    Bekijk het overzicht van alle minors die je kunt studeren in Wageningen.

    Lees meer over de opleiding Communicatie en Life Sciences