Voeding en communicatie

Communicatie en voeding

Voeding is belangrijk voor een gezond lichaam, maar wat is gezonde voeding nou eigenlijk? Hoe zorg je dat mensen toegang krijgen tot de kennis die zij nodig hebben? Communicatie kan eraan bijdragen dat iedereen in staat is een bewuste keuze te maken.

Studente Aletta aan het woord

“Hallo! Ik ben Aletta en ik ben studente Communicatie en Life Sciences. In Wageningen kies je een Life Science gebied waarbinnen je de communicatie bestudeert. Tijdens de vakken in het eerste jaar kwam naar voren dat voeding mij het meeste aansprak. Dat heb ik altijd al interessant gevonden. Ik hou erg van koken en lekker eten. Ik vind de relatie met communicatie heel interessant. Bijvoorbeeld: hoe kun je door middel van communicatie mensen gezonder laten eten? Of: wat voor interventie kun je inzetten om obesitas te voorkomen? Ik hoop straks in mijn master, en als ik afgestudeerd ben in mijn beroep, door een goede communicatie mensen bewuster te kunnen maken van hun voeding. Hiermee hoop ik dat de samenleving een beetje gezonder wordt.”

In de proefcolleges merkte ik dat Communicatie en Life Sciences in Wageningen veel meer op mensen gericht is dan in Amsterdam.

Studiekeuze van Aletta

“Als scholier wilde ik eigenlijk communicatiewetenschappen studeren in Amsterdam. Toen hoorde ik van een vriendin dat deze studie ook in Wageningen bestaat. Ik ben gaan kijken en was al snel overtuigd. In de proefcolleges merkte ik dat Communicatie en Life Sciences in Wageningen veel meer op mensen gericht is dan in Amsterdam. Maatschappelijke problemen zijn een belangrijk onderdeel in deze studie, terwijl de Communicatiewetenschappen in Amsterdam meer gericht is op de sociale media.”

Minor Psychobiology of Eating Behaviour

In de bachelor Communicatie en Life Sciences kies je één Life Science minor, dat zijn 4 vakken op het gebied van de Life Sciences zoals voeding.

De minor die Aletta gekozen heeft heet Psychobiology of Eating Behaviour en gaat over de vraag waarom mensen eten wat ze eten. Waarom zijn mensen aangetrokken tot dat wat ze eten? “In de 5 vakken in de minor heb ik verschillende onderzoekjes gedaan. De eerste was naar het zoutgehalte in chips, om te kijken of mensen de zoutloze chips (de gezondere keuze) even lekker vinden als chips met zout. Een tweede onderzoek was bij de Albert Heijn to Go, daar hebben we gekeken naar de strategieën die zij gebruiken om klanten te overtuigen om bepaalde producten bij hen aan te schaffen. Ook heb ik veel geleerd over het effect van de eetomgeving van mensen. De eetomgeving van mensen bevat allerlei factoren (buiten het product zelf om) die mede bepalen wat je eet en hoeveel je eet. Ik vond het leuk om ook binnen deze vakken de link met communicatie op te zoeken.”

Aletta’s minor bestaat uit de volgende vakken:

 • Principles of Consumer Studies
 • Principles of Sensory Sciences
 • Nutrition Behaviour
 • Nutritional Neurosciences
 • Food Culture and Customs

Je kunt je net als Aletta verdiepen in voedingsgedrag, maar je kan bijvoorbeeld ook voor de volgende onderwerpen kiezen:

 • Voedsel van dierlijke afkomst
 • Voedsel en darmflora
 • Voedseltechnologie
 • Plantaardig voedsel in de voedselketen
 • Voedsel: product en proces
 • Voedselveiligheid

Lees meer over de minor van Aletta of bekijk het overzicht van alle minors die je kunt studeren in Wageningen.