Alumniverhaal

Inge Koster - Financieringsspecialist Food & Agri, Rabobank

Inge Koster studeerde Economie en Beleid in Wageningen en studeerde af als MSc in de agrarische economie. Op dit moment werkt Inge als Financieringsspecialist Food & Agri bij de Rabobank.

Uiteindelijk kon ik zelf een uniek vakkenpakket samenstellen dat gericht was op wat ik leuk vond en waar ik tevens een goede baankans mee zou hebben.

Wat ben je gaan doen na je afstuderen?

Eerst ging ik 3 maanden aan de slag bij een klein personeelsmanagement bureau, om zo wat werkervaring op te doen. Daarna startte ik als trainee Coöperatie & Duurzaamheid bij Rabobank Nederland. Mijn opleiding bij de WUR was een grote pré tijdens het solliciteren. Het traineeship duurde twee jaar en in die tijd heb ik veel gezien van de verschillende afdelingen binnen de bank; Rabobank Nederland, Rabobank Internationaal en de lokale bank. Uiteindelijk was het voor mij duidelijk dat ik verder wilde in de agrarische richting en het liefst op een lokale bank. De leukste functie binnen een lokaal Food & Agri team vond ik financieringsspecialist. Hier was dan gelukkig ook een vacature voor en startte ik na mijn traineeship als Financieringsspecialist Food & Agri.

Hoe zien je dagelijkse werkzaamheden er uit?

Ik ben nu al vier jaar Financieringsspecialist F&A en ik vind het nog steeds leuk en uitdagend. Er gebeurt veel in de agrarische sector waardoor het nooit saai wordt. Grotendeels houd ik mij bezig met melkveebedrijven. Van klanten die een financiering hebben van €1 miljoen of meer moet er jaarlijks naar de jaarcijfers worden gekeken om te zien of het wel goed gaat met het desbetreffende bedrijf. Dat is mijn taak. Daarnaast beoordeel ik ook of we een financieringsvraag van de klant acceptabel vinden. Daarbij kijk ik naar de risico’s voor zowel de bank als de klant. Als we een financiering willen verstrekken schrijf ik een toelichting met daarin de risico’s en waarom we het acceptabel vinden om deze risico’s te lopen.

Hoe ben je op het idee gekomen om bij een bank te gaan werken?

Tijdens mijn studie las ik een artikel over Rabo Development (onderdeel van Rabobank) en het werk dat zij doen in ontwikkelingslanden. Dit heeft mij getriggerd. Na een stage bij Food & Agri Research (FAR) bij Rabobank Internationaal groeide het verlangen om bij Rabo Development te gaan werken. Tijdens mijn traineeship deed ik op deze afdeling een opdracht en ging ik zelfs een week voor onderzoek naar Kenia. Ik kwam er in deze periode ook achter dat het werk anders was dan ik mij voorstelde. De interesse in Food & Agri bleef, maar Rabo Development was niet het juiste pad voor mij op dat moment. Door de stage en het traineeship bij Rabobank ben ik er wel echt achter gekomen wat ik leuk vind en welke functies bij mij passen.

Welke rol heeft de bachelor Economie en Beleid gespeeld in waar je nu staat?

Door BEB kreeg ik affiniteit met de agrarische sector. Dat had ik niet toen ik net in Wageningen ging studeren. Door de vrijheid binnen BEB kon ik ook vakken kiezen van andere opleidingen waar ik ook interesse in had, maar niet zo snel baankansen voor zag. Uiteindelijk kon ik zelf een uniek vakkenpakket samenstellen dat gericht was op wat ik leuk vond en waar ik tevens een goede baankans mee zou hebben.

Hoe kijk je naar de toekomst?

Ik zou mijn werk breder willen trekken dan de individuele melkveebedrijven. Ik zou verder op nationale en internationale grond willen kijken naar de agrarische sector. Ook blijft het een droom om ooit nog weer een project in Afrika te doen voor Rabo Development of een andere organisatie. De agrarische sector is enorm belangrijk voor de voedselvoorziening in de wereld. Met een groeiende wereldbevolking wordt deze sector alsmaar belangrijker. Door mijn kennis van de Nederlandse melkveesector in te zetten in een internationaal project hoop ik ooit zelf een bijdrage te kunnen leveren aan een betere wereld.

Terug naar Na je studie