Alumniverhaal

Jeroen Dijsselbloem - Voormalig minister van financiën

Jeroen Dijsselbloem was vijf jaar lang minister van Financiën. Hij zette zich in voor solide overheidsfinanciën, een gezondere financiële sector en een economisch sterker Europa.

In Wageningen leerde ik mijn gedachten op papier zetten, maar ook hoe ik moet analyseren en beargumenteren. Goed schrijven vind ik tenslotte een onmisbare vaardigheid voor academici.

Na mijn afstuderen in 1993 ben ik actief geworden als beleidsmedewerker in het Europees Parlement en als medewerker van de fractie in de Tweede Kamer. Het jaar daarop ben ik fulltime gaan werken voor de PvdA in de Tweede Kamer. Na drie jaar ben ik overgestapt naar het ministerie van LNV waar ik politiek-bestuurlijk medewerker werd. Vanaf 2000 werd ik actief als kamerlid voor de PvdA.

De eerste jaren in Wageningen waren erg gezellig, maar vanaf het vierde jaar werd ik serieuzer. De kwaliteit en uitdagingen van de studie Economie waren wel afhankelijk van de docent en het thema. Door mijn stage bij de PvdA en onderzoek in Ierland naar de manier waarop Ierse zuivelcoöperaties naar de beurs gingen, kijk ik met veel plezier terug op mijn studietijd in Wageningen. Gert van Dijk vond ik een inspirerende hoogleraar en ook professor Van der Woude van Agrarische Geschiedenis wil ik in het speciaal noemen. In Wageningen leerde ik mijn gedachten op papier te zetten, maar ook hoe ik moet analyseren en beargumenteren. Goed schrijven vind ik tenslotte een onmisbare vaardigheid voor academici. Agrarische economie met vakken als sociaal en economisch recht, bestuurskunde en economische geschiedenis gaf me een brede basis die een goede voorbereiding bleek te zijn voor een carrière in beleid en politiek.

Wageningen onderscheidt zich wel door de agrarische invalshoek, maar toch is de breedte in Wageningen erg belangrijk. Dat maakt de opleiding echt academisch. Ook onderscheidt Wageningen zich dankzij het internationale karakter. We gingen allemaal verder weg voor stage of onderzoek.

Terug naar Na je studie