Alumniverhaal

Joppe Out - Ondernemer, GreenHome

Joppe Out volgde de bachelor Economie en Beleid (BEB) in Wageningen. Na zijn bachelor wilde hij meer de bedrijfskundige kant op en volgde hij de master Finance & Investments in Rotterdam. Op dit moment heeft hij zijn eigen bedrijf genaamd GreenHome.

Tijdens mijn studie BEB ontstond mijn interesse in duurzaamheid, o.a. door een vak als milieueconomie. De combinatie van ‘profit’ & ‘purpose’ is voor mij leidend binnen mijn huidige bedrijf.

Is dit wat je altijd hebt willen doen?

In mijn studententijd was ik altijd al bezig met ondernemen. Ik heb toen met mijn huidige 2 compagnons de Young Advisory Group opgezet (een strategisch adviesbureau wat gerund werd door studenten en advies gaf aan MKB-bedrijven en daarbij gecoacht werd door strategy consultancy kantoren zoals McKinsey en Roland Berger). Dit bedrijf zit inmiddels in meerdere studentensteden in Nederland. Het lag voor mij dus wel voor de hand om na mijn studie opnieuw te gaan ondernemen.

Welke rol heeft BEB gespeeld in waar je nu staat?

Tijdens mijn studie BEB ontstond mijn interesse in duurzaamheid, o.a. door een vak als milieueconomie. Later realiseerde ik me dat ik twee dingen graag met elkaar combineer: commerciële activiteiten ontplooien die tegelijkertijd een positieve impact hebben op de maatschappij. Deze combinatie van ‘profit’ & ‘purpose’ is voor mij nu leidend binnen mijn huidige bedrijf. Om eerlijk te zijn doe ik minder met de feitelijke kennis die ik destijds heb opgedaan. De wereld om ons heen verandert vandaag de dag zo snel dat kennis al gauw gedateerd is. Wat in mijn ogen daarom veel belangrijker is, is je vermogen om snel nieuwe informatie tot je te kunnen nemen en deze vervolgens nuttig toe te kunnen passen. Deze ‘ability to learn’ gaat je later veel plezier opleveren!

Welke rol hebben andere activiteiten rondom je studie gespeeld?

Het zijn juist de zaken naast de studie die je studententijd echt interessant (kunnen) maken en die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik in mijn tijd in Wageningen o.a. een jaar voor AIESEC gewerkt, waar ik verantwoordelijk was voor het binnenhalen van nieuwe bedrijven die een stagiair zochten. Je leert daarin bijvoorbeeld wat het is om met een groep mensen samen iets voor elkaar te boksen of hoe je moet ‘verkopen’. Ook heb ik een half jaar in het buitenland (Amerika) gestudeerd wat ik iedereen van harte kan aanraden. Het is waanzinnig leuk om jezelf onder te dompelen in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Vaak maak je er ook nog eens vrienden voor het leven!

Heb je nog bepaalde doelen voor de toekomst?

Ja, sowieso via ondernemerschap een positieve impact hebben op het milieu. Los daarvan vind ik het leuk om mezelf continu nieuwe dingen te blijven leren, variërend van een cursus Spaans tot programmeren.

Terug naar Na je studie