Alumniverhaal

Imke – Beleidsadviseur Landrechten

Imke heeft naast de bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies ook de master International Development Studies gevolgd in Wageningen. Al voordat ze afgestudeerd was kreeg ze al een korte opdracht bij Oxfam Novib en daar werkt ze momenteel als Beleidsadviseur op landrechten.

In mijn functie is het belangrijk dat land gerelateerde mensenrechtenschendingen worden geadresseerd.

Wat doe je precies als Beleidsadviseur op landrechten?

“Het werk is heel afwisselend. Het bestaat uit onder andere onderzoek, (mee)schrijven aan publicaties, beleid en strategieën, deelnemen aan verschillende multi-stakeholder initiatieven en conferenties. Verder bestaan mijn dagen veel uit het samenwerken met collega’s en partners uit verschillende landen. Zo was ik in November in Myanmar voor een Women Land Rights Learning Journey georganiseerd door Oxfam om kennis en ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan een internationale strategie.”

Kun je een voorbeeld noemen van een project waar je aan werkt?

“In Nederland werk ik met verschillende stakeholders op de IMVO-convenanten. Dit zijn afspraken die zijn opgesteld over verantwoord ondernemen in het buitenland ter bescherming van de mensenrechten. In mijn functie is het belangrijk dat land gerelateerde mensenrechtenschendingen worden geadresseerd. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan lokale gemeenschappen die hun land kwijtraken en daarmee hun bestaanszekerheid, tekorten van en/of vervuiling van water en landbouwgrond. Goed beleid en vertaling naar praktijk kunnen deze mensenrechtenschendingen zoveel mogelijk voorkomen, en ervoor zorgen dat waar ze plaatsvinden er zorg wordt gedragen voor de negatieve impacts.”

“Internationaal werk ik aan de Land Right Now campagne. Deze campagne van ruim 800 organisaties wereldwijd roepen regeringen op landrechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen te erkennen en te respecteren. Actieve burgers, media en organisaties mobiliseren zich om de landrechten van inheemse volken te beschermen. Afgelopen jaar was er bijvoorbeeld een internationale mobilisatie tijdens Wereld Voedseldag.”

Is dit wat je altijd al hebt willen doen?

“Nee, dit is eigenlijk meer zo gegroeid. Ik had nooit een duidelijk idee van “dit wil ik later worden”. Tijdens mijn master heb ik veel ervaring opgedaan in het buitenland door stages en onderzoek in Ghana, Uganda en Kameroen. Terug in Nederland wilde ik graag ervaring opdoen in het “Nederlandse veld”. Ik kreeg een stageplek bij Oxfam Novib. Na deze stage was ik nog niet afgestudeerd, maar mocht ik wel bij Oxfam blijven voor een korte opdracht. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot een functie als campagne coördinator voor de Behind the Brands campagne. In deze functie was ik bezig met verschillende aspecten van een campagne en heb ik heel veel geleerd. Uiteindelijk merkte ik dat ik me graag wilde oriënteren op een specifiek thema. Zo ben ik met behulp van mijn manager gegroeid in mijn huidige functie als beleidsadviseur op landrechten.”

Hoe heeft je opleiding je geholpen om je voor te bereiden op je carrière?

“Ik ben echt enorm blij met mijn opleiding in Wageningen. Ten eerste, omdat het heel breed en multidisciplinair is. Ten tweede, leer je echt kritisch denken. Dat is misschien wel waar voor de meeste universitaire opleidingen, maar ik denk dat dat in Wageningen extra duidelijk is. Je leert namelijk heel sterk dat er niet maar 1 waarheid is, maar dat die in het midden ligt. We hebben bijvoorbeeld lessen gehad waarbij er 2 stromingen tegenover elkaar werden gezet. Ten derde heeft de vrijheid van het kiezen van vakken en onderwerpen erg geholpen. Zo kom je erachter waar je interesses liggen. Het lijkt namelijk best toevallig dat ik nu gespecialiseerd ben in landrechten, maar ik heb in zowel mijn bachelor als master al vakken en projecten over dit onderwerp gekozen, en mijn onderzoek in Uganda ging over landrechten. Mijn toenmalige thesisbegeleider kom ik nu tegen bij sommige bijeenkomsten. Dat is ook echt leuk aan Wageningen, je komt de mensen overal tegen in je latere carrière!”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Die heb ik niet echt, er komen dingen op je pad en wanneer er zich leuke kansen voor doen kun je daarvoor gaan. Ik ben heel blij met mijn huidige baan, dat was ook zo’n kans. Ik heb fijne collega’s en ontmoet veel inspirerende mensen wereldwijd. Tegelijkertijd mag ik mij verdiepen in een heel interessant onderwerp. Ik heb veel uitdagingen en kan nog enorm veel leren. Ik heb gemerkt dat getriggerd worden om op onderzoek uit te gaan en te kunnen blijven leren voor mij heel belangrijk is. Om die reden ben ik naast mijn baan bij Oxfam Novib sinds een aantal maanden ook een kleine start-up begonnen met een vriendin (ook eentje uit Wageningen 😊). Om te leren wat ondernemen inhoudt.”

Terug naar Na je studie