Alumniverhaal

"In mijn werk ben ik bezig met het nieuws van morgen: het is heel actueel en relevant."

Floor Leeftink deed de Bachelor en Master International Development Studies in Wageningen.

Ontdek wat je echt leuk vindt en ga actief op zoek naar kansen in deze hoek.

Floor werkt voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) wat zich bezighoudt met buitenlandse betrekkingen, handel en ontwikkelingshulp. Het Ministerie vertegenwoordigt de belangen van Nederland in het buitenland. Wereldwijd werken er 5100 mensen voor BZ, waarvan ongeveer 45 bij de Directie Stabiliteit en Humanitaire hulp, waar Floor werkt. Zij houdt zich specifiek bezig met noodhulp, oftewel de Nederlandse respons op natuurrampen en conflicten in het buitenland. Nadat zij zich iedere dag door haar mailbox geworsteld heeft, is ze dus voornamelijk bezig met het bijhouden van recente ontwikkelingen. Mocht bijvoorbeeld de minister een overleg hebben over een van de thema’s waar zij verantwoordelijk voor is, bereidt Floor spreekpunten voor. Daarnaast reist ze elke maand af naar Brussel, om Nederland te vertegenwoordigen in de Europese raadswerkgroep voor humanitaire hulp.

Floor vindt dat ze een uitdagende baan heeft: “Wat ik heel leuk vind aan mijn werk is dat het zo actueel is, vaak zijn we bezig met het nieuws van morgen. Daarnaast draagt mijn werk bij aan het redden van levens, het is super relevant. Binnen mijn functie heb ik veel verantwoordelijkheid en vrijheid, zo mocht ik al snel alleen naar Brussel en New York om Nederland te vertegenwoordigen. Tegelijkertijd moet je binnen het Ministerie veel overleggen en afstemmen met medewerkers van andere directies. In het begin vond ik het lastig om alle input van deze verschillende mensen af te wegen.”

In Wageningen specialiseerde Floor zich in Sociology of Development en rampenstudies. Voor haar masterscriptie deed ze onderzoek in de Filippijnen naar de hulp na een grote tyfoon die drie jaar eerder plaatsvond. Ze leerde hoe belangrijk het is dat noodhulp goed gecoördineerd wordt om ook echt effectief te zijn. Daar heeft ze nu nog veel aan: “Soms krijgen we kritiek dat een groot deel van ons budget naar de Verenigde Naties gaat, en niet naar individuele non-gouvernementele organisaties (NGOs), maar vaak wordt vergeten hoe belangrijk coördinatie is.”

Floor kwam niet zomaar bij Buitenlandse Zaken binnenvallen, ze werd gevraagd er te solliciteren nadat ze een stage had gelopen tijdens haar master. Normaal kom je alleen bij Buitenlandse Zaken terecht als je aan het diplomatenklasje hebt deelgenomen; een traineeship met een strenge selectie. Floor kreeg een voet tussen de deur dankzij haar stage. “En een beetje geluk” aldus Floor, er was toevallig ook een tekort aan jonge beleidsmedewerkers binnen haar afdeling.

“Tijdens mijn tijd aan Wageningen University heb ik een hoop kansen gekregen. Mijn advies aan jullie: ontdek wat je echt leuk vindt en ga actief op zoek naar kansen om dit realiseren. Als je een mailtje krijgt over een symposium denk dan niet in de eerste plaats, ‘wat kan ik daar nou in hemelsnaam bijdragen’ maar doe gewoon mee. Dit zorgt ervoor dat je onderwerp echt tot leven komt.” Daarnaast speelt geluk ook een grote rol. “Wees niet direct teleurgesteld als je geen vliegende start maakt, je moet ook een beetje mazzel hebben. Gewoon blijven proberen is het credo.”Terug naar Na je studie