Alumniverhaal

Alumna Ellen Speetjens - MSc Molecular Life Sciences

“Het praatje dat ik hoorde op de voorlichtingsdag vond ik zo interessant en motiverend dat ik meteen het gevoel had: ‘Ja, dat is het.’” Ellen vertelt dat ze geen spijt heeft gehad van haar studiekeuze. Ook naast haar studie was ze actief: “Vanaf m’n tweede jaar ben ik actief geworden bij WAF, de frisbeevereniging, waar ik na een jaar het NK frisbee heb georganiseerd en vervolgens twee jaar in het bestuur heb gezeten. Ik ging een teamsport doen om mezelf te dwingen naar training te gaan, maar het bleek ook nog eens ontzettend sociaal en gezellig om een teamsport te doen.”

In mijn baan ontwikkel ik onder andere nieuwe producten.
Moleculaire Levenswetenschappen in Wageningen
Moleculaire Levenswetenschappen in Wageningen

Ellen twijfelde aan promoveren. “Ik vond tijdens mijn afstudeervak en stage het te lang duren voordat er resultaat te zien was; het motiveerde me niet genoeg. Daarnaast vind ik het onduidelijk wat er gebeurt met de opgedane kennis. Je schrijft een artikel, en dan…? Bij bedrijven wordt kennis meteen gebruikt om producten of processen te verbeteren. Daarnaast was ik benieuwd hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt en of ik daarin zou passen.

Baan

Ellen werkt bij DSM, binnen de business unit food specialties bij de R&D-afdeling van de gistextractenfabriek in Delft. “Door gist te hydrolyseren en de daarbij vrijkomende eiwitten en RNA af te breken krijg je een smaakmaker c.q. –versterker die in veel hartige producten gebruikt wordt; check het etiket van je diepvriespizza maar eens. Mijn onderzoekstaken liggen op het gebied van optimalisatie van productieprocessen: hoe kan het sneller, goedkoper, duurzamer, etc., en we ontwikkelen nieuwe producten.”

Studietijd

Ellen Speetjens was in haar vrije tijd echter niet alleen maar met frisbee bezig. “Toen de hele redactie van de Periodica (het blad dat de studievereniging Alchimica uitgeeft) in een keer opstapte, ben ik met wat studiegenoten in dat gat gesprongen en hebben we twee jaar dat mooie blad gemaakt. Een leuke vervolgstap was het maken van de almanak. Ik heb een hele leuke studententijd gehad, heel anders dan de middelbare schooltijd. Je hele leven ziet er heel anders uit door het op kamers gaan, een tijd die je niet wilt missen.”

Stage

“Voor mijn stage wilde ik graag naar het buitenland, samen met mijn vriend (overigens geen moleculaire wetenschapper maar een bouwkundige). We zijn naar Nieuw-Zeeland gegaan en ik heb stage gelopen bij de afdeling biochemie van Otago University in Dunedin. Het was niet eens zozeer het onderzoek, maar vooral het rondreizen een prachtige ervaring. Als ik nu Lord of the Rings zie krijg ik ontzettende heimwee!”

Terug naar Na je studie