Alumniverhaal

Alumna Anne Benders - MSc Plant Biotechnology

Anne heeft de BSc Plantenwetenschappen gedaan in Wageningen met de specialisatie “Genen en Gezondheid”. Daarna heeft ze gekozen voor de MSc Plant Biotechnology met de specialisatie “Molecular Plant Breeding and Pathology”. Nu is ze onderzoeker phytopathology bij Bejo.

Ik ben blij dat ik mijn studie zo heb kunnen inrichten en daarmee zo’n mooie baan heb kunnen krijgen.

Mijn studiekeuze

Na mijn VWO heb ik gekozen voor de BSc Plantenwetenschappen. Dit leek mij een prachtige studie, omdat ik het gevoel had dat ik met deze studie iets kon betekenen voor de wereld. Er zijn veel verschillende onderwerpen binnen de plantenwetenschappen die daar allemaal aan kunnen bijdragen. Een aantal grote begrippen die genoemd worden zijn: duurzame landbouw, voedselzekerheid en volksgezondheid. Hierbij is bijvoorbeeld medicijnproductie met behulp van planten een van de vele mogelijkheden. Dit alles sprak mij erg aan en na een meeloopdag wist ik het zeker, de studie plantenwetenschappen was voor mij gemaakt.

Mijn ervaring met de bachelor Plantenwetenschappen

De BSc Plantenwetenschappen bestaat uit erg gevarieerd onderwijs. Colleges worden afgewisseld met excursies, zoals verschillende fietstochten in de omgeving van Wageningen, en practica in het lab of op een pc.

In het eerste jaar kregen we een brede algemeen basis over alle aspecten van de Plantenwetenschappen. In het tweede jaar moesten wij een major volgen, ik koos voor Genen en Gezondheid.

De keuze voor Genen en Gezondheid bleek een goede keuze. Mijn aangewakkerde interesse in de moleculaire biologie en plantpathogenen zorgde ervoor dat ik allerlei interessante mastervakken uitkoos voor in mijn BSc minor. Deze vakken vond ik door zelf te zoeken wat voor vakken er in welke periode werden gegeven, aangevuld met advies van ouderejaars plantenwetenschappers die ik kende van mijn studievereniging Semper Florens.

Semper Florens was naast een hele gezellige vereniging eigenlijk ook heel essentieel voor mijn studiekeuzes. De thema-avonden en excursies naar verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten gaven mij een beeld van de mogelijkheden met deze studie. Ik ben dan ook met veel excursies mee geweest, twee keer zelfs een ruime week naar het buitenland (Spanje en Italië). 

Mijn ervaring met de master Plant Biotechnology

Ik begon aan de MSc Plant Biotechnology in de richting moleculaire veredeling en pathologie. Omdat ik al veel leuke MSc vakken had gevolgd in mijn BSc minor, koos ik er bewust voor de vakken te volgen waarvan ik wist dat ze erg pittig zouden zijn. Dit vond ik de beste voorbereiding op een eventuele baan als onderzoeker. Daarnaast wilde ik nog een minor thesis (een thesis in plaats van nog meer vakken), een major thesis en een stage buiten de universiteit doen.

Ik heb mijn stage bij Enza zaden gedaan, bij de groep phytopathology. Hierin heb ik onder andere een protocol ontwikkeld voor ziekte toetsen met de schimmel Botrytis. Ik vond mijn stage echt geweldig! Ik realiseerde mij ook dat ik niet een specifieke voorkeur had voor werken bij een zaadbedrijf (bijvoorbeeld als onderzoeker) of onderzoek uitvoeren als PhD student.

Mijn baan

Tijdens mijn thesis ben ik gaan rondkijken voor PhD’s die mij interesseerden. Ik heb ook een CV avond gevolgd waarbij ik goede tips kreeg over het schrijven van een CV en het solliciteren zelf. Toen ik op een bepaald moment door LinkedIn aan het scrollen was zag ik daar een prachtige vacature voor de functie onderzoeker phytopathology in het gewas wortel. Deze vacature omschreef mijn droombaan! Omdat ik nog maar een maand of vier hoefde te studeren heb ik gesolliciteerd en mijn droom werd werkelijkheid...

Ondertussen ben ik aan de slag bij Bejo als onderzoeker in de wortelen en ik vind het fantastisch! Het werk is erg gevarieerd door de vele verschillende ziektetoetsen die er zijn. Het ene dagdeel sta ik in mijn laarzen in het veld een ziekteproef te beoordelen, op een ander moment in de kas. Er komen diagnostiek monsters binnen, waarbij het nodige labwerk moet worden gedaan, en er is natuurlijk het nodige werk wat achter de pc moet gebeuren. Tot zover ik nu kan zeggen zit ik in ieder geval helemaal op mijn plek. Ik ben blij dat ik mijn studie zo heb kunnen inrichten en daarmee zo’n mooie baan heb kunnen krijgen. Daar ben ik ook heel dankbaar voor, dankbaar dat plantenwetenschappen zo’n goede studie is en mij al deze kansen heeft geboden.  

Terug naar Na je studie