
Alumniverhaal
Alumnus Tom Theeuwen - MSc Plant Biotechnology
Tom heeft de BSc Plantenwetenschappen gedaan in Wageningen met de specialisaties “Genen en Gezondheid” en “Plant Breeding and Statistical Analysis”. Daarna heeft hij gekozen voor MSc Plant Biotechnology, specialisatie “Molecular Plant Breeding and Pathology” en “Bioinformatics”. Nu is hij PhD kandidaat bij het laboratorium voor Erfelijkheidsleer.
Ik wil met planten blijven werken om zo een kleine bijdrage aan het wereldvoedselvraagstuk te leveren.
Mijn studiekeuze
"Mijn interesse op de middelbare school was heel erg breed en daarom vond ik veel vakken erg interessant. Ik raakte het meest enthousiast van aardrijkskunde en biologie. Via loopbaan oriëntatie ben ik bij Wageningen University terecht gekomen, waar een wereld voor me open ging. Bij de kleine universiteit met hoge docent student ratio en een duidelijke agrarische invalshoek, koos ik de opleiding Plantenwetenschappen.
Van deze keuze heb ik geen moment spijt gehad. Mijn voornaamste interesse bleek al snel bij de genetica en plantenveredeling te liggen. Daar heb ik mijn studie dan ook volledig op aangepast.
Door mijn enthousiasme voor het verbeteren van planten ben ik hierna op zoek gegaan naar een PhD waar ik 4 jaar lang mijn eigen onderzoek kon gaan uitvoeren. Dit project heb ik gevonden bij het laboratorium voor Erfelijkheidsleer."
Mijn baan
"In de wereld van plantenveredelaars zoekt men voornamelijk naar de genetische variatie die er beschikbaar is in de kern van een plantencel. Echter in de bladgroenkorrels en mitochondria zit ook een klein beetje genetisch materiaal. Hier is duidelijk ook variatie voor aanwezig binnen planten, maar dit wordt nagenoeg niet gebruikt door plantenveredelaars.
Een invalshoek van mijn project is het verbeteren van fotosynthese door middel van het selecteren van betere bladgroenkorrels. Ik heb volledige vrijheid om dit onderzoek zelf uit te voeren. Ik werk samen met onderzoekers binnen ons laboratorium en in het buitenland. Voor de maatschappelijke relevantie werk ik ook samen met plantenveredelingsbedrijven. Tenslotte zal mijn kennis vertaald moeten worden van modelplant zandraket (Arabidopsis thaliana) naar gewassen zoals tomaat, sla en tarwe.
Op een gemiddelde dag werk ik op verschillende plekken. In de kassen om kruisingsexperimenten uit te voeren, in klimaatcellen waar een robot staat die fotosynthese meet, in het laboratorium om het moleculaire aspect te onderzoeken en achter de computer om alle data te analyseren. Ondertussen overleg ik veel met andere onderzoekers om te zorgen dat we op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen ons veld.
Ik merk heel goed dat ik alle kennis van mijn opleiding kan toepassen tijdens mijn PhD. Wat ik na mijn PhD ga doen weet ik op dit moment nog niet. Ik weet wel dat ik met planten wil blijven werken om zo een kleine bijdrage aan het wereldvoedselvraagstuk te leveren."