Alumniverhaal

Alumnus Wim Ammerlaan - MSc Plant Sciences

Wim Ammerlaan is een paar jaar geleden afgestudeerd aan de opleiding Plantenwetenschappen in Wageningen en heeft nu al een eigen rozenkwekerij in Ethiopië, AQ Roses. Hij woont de ene helft van het jaar in Afrika en de andere helft in Nederland.

Omdat we willen controleren of de rozen mooi uitkomen zetten we van iedere zending een bosje op de vaas.

Baan

Hoewel de rozen in Ethiopie  gekweekt worden, heeft hij het ook razend druk in Nederland. Hier worden de rozen namelijk verhandeld.

In Aalsmeer waar de rozen vanuit Ethiopië binnen komen worden de bloemen ingepakt en naar de veiling gebracht. In het kantoor staaan altijd een paar bossen rozen op de vaas. “Omdat we willen controleren of de rozen mooi uitkomen zetten we van iedere zending een bosje op de vaas.”

Wim komt uit een gezin van rozenkweken. Zijn vader heeft al 30 jaar een bedrijf in de business. Toen Wim nog aan het studeren was heeft hij bekeken hoe rendabel het kon zijn om het bedrijf van zijn vader over te nemen. Al snel kwam hij erachter dat de toekomst voor dat bedrijf niet zo rooskleurig was als hij had gehoopt.

Voor zijn studie heeft Wim een stage gelopen in Kenia. In Kenia zag hij dat de rozenkwekerijen goede producten konden leveren tegen lagere kosten. Dit voornamelijk omdat de kosten voor klimaatregeling laag zijn. Er is voldoende zonlicht en de temperatuur is stabiel, ideaal voor rozen om in de groeien. Uiteindelijk heeft Wim gekozen voor het buurland van Kenia, Ethiopië, om zijn bedrijf te starten.

Terug naar Studenten vertellen