Bachelor Voeding en Gezondheid

Van bizarre crashdiëten tot broccoli als dé remedie tegen kanker; voeding in relatie tot gezondheid is een veel besproken onderwerp. Maar wil jij de diepte in en ontdekken wat wetenschap zegt over het effect van voeding op de gezondheid? Onderzoeken hoe voedingsstoffen cellen, mensen en de maatschappij als geheel beïnvloeden? Zet dan je tanden in de biomedische bacheloropleiding Voeding en Gezondheid.

Bachelor Voeding en Gezondheid

Snel naar:

Waarom deze studie?

  • Je onderzoekt, samen met andere studenten, vanuit de wetenschap de effecten van voeding op gezondheid. Preventief, relevant en écht onderbouwd.
  • Het is de enige Voeding & Gezondheid opleiding in Nederland die deze onderwerpen vanuit de biologie en geneeskunde aanpakt. Biomedisch dus!
  • Je zoomt in op celniveau, ontdekt de invloed van voeding op de mens als geheel én staat stil bij het effect van voeding op de samenleving. Wetenschap met maatschappelijke impact.

Wat studeer je bij Voeding en Gezondheid?

Alles over voeding komt langs. Van smaak, verzadiging en vertering tot voedingsstoffen en eetgedrag. Ook kom je alles te weten over het lichaam. Van organen en weefsels tot cellen en moleculen. Deze kennis haal je uit vakken als celbiologie, humane fysiologie, chemie, sociale psychologie, levensmiddelentechnologie, human infectious diseases, nutrition behaviour en nog veel meer.

Vanaf het derde jaar verdiep je je in thema’s die jij interessant vindt. Onderzoeken of er een relatie is tussen opleidingsniveau, voeding en gezondheid? Of het effect van voeding op bepaalde chronische ziektes of mentale gezondheid? Jij bepaalt, met de hulp van je studieadviseur, wat je aanpakt.

In het overzicht van de Studieprogramma van de opleiding kun je per studiejaar zien welke vakken je kunt volgen. Of Vergelijk de opleiding met andere opleidingen.

Toelating en inschrijving

Sinds september 2020 is er geen Numerus Fixus meer voor deze opleiding. Kijk op de pagina Toelating & Inschrijving of je met jouw achtergrond wordt toegelaten tot de opleiding en schrijf je in!

Studenten vertellen

Wil je weten hoe studenten de opleiding Voeding en Gezondheid en het studeren in Wageningen ervaren? Lees de Verhalen van studenten en kom meer te weten over de universiteit.

Heel leuk vond ik dat we zelf een onderzoek mochten opzetten en uitvoeren in het tweede jaar.
Student Marieke

Na je studie

Er zijn verschillende banen waar je met de opleiding Voeding en Gezondheid terecht kunt. Je kan bijvoorbeeld in het bedrijfsleven aan de slag als voedingskundige, onderzoeker worden aan een universiteit of onderzoeksinstituut, of als beleidsmedewerker een bijdrage
leveren aan het bevorderen van de (publieke) gezondheid. Lees meer over de verschillende banen die je kunt krijgen als je na je bachelor een master hebt afgerond en lees de verhalen van afgestudeerden op Na de opleiding Voeding en Gezondheid.

Aansluitende masters

Na je bachelor heb je toegang tot een aantal masteropleidingen bij de WUR. Naast de opleidingen waar je direct toegang toe hebt zijn er mogelijkheden om naar andere masteropleidingen door te stromen. Lees meer over de Aansluitende masteropleidingen.