Bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Stel je voor: je hebt een biologisch afbreekbare tandenborstel ontworpen. Hoe breng je dit product op de markt? Welke goederen en informatiestromen zijn nodig om dit product van de producent naar de consument te krijgen? Hoe wordt jouw biologisch afbreekbare tandenborstel een succes?

Wil jij de productieketen vanuit meerdere hoeken analyseren? Ben jij benieuwd naar de regel- en wetgeving omtrent consumeren? Lijkt het je leuk om na te denken over de ontwikkeling van nieuwe producten?

Bij de studie Bedrijfs- en consumentenwetenschappen wordt de productieketen via diverse invalshoeken belicht. Zo kun je denken vanuit het perspectief van de consument. Dan ontwikkel je een product op basis van (onvervulde) behoeftes. Je kunt ook denken vanuit het perspectief van een bedrijf. Dan ga je bijvoorbeeld na welk product het meeste rendement oplevert, zodat een bedrijf maximale winst kan nastreven. Door beide perspectieven met elkaar te verbinden creëer je een win- win situatie.

Veel van de voorbeelden die gebruikt worden tijdens de colleges gaan over voedsel. Het vak bedrijfs- en consumentenperspectief op voedselkwaliteit geeft je de belangrijkste basisinformatie over levensmiddelen, zodat je als bedrijfs-en consumentenwetenschapper straks goed begrijpt wat er bij de ontwikkeling van nieuwe producten komt kijken.

Omdat we elke dag eten en dus consumeren, is de voedselketen erg dynamisch. Voedingsmiddelen kennen een hoge omloopsnelheid en we verspillen nog altijd veel voedsel. Hoe zorg je ervoor dat supermarkten minder voedsel weggooien? Heb jij weleens gehoord van dumpster-divers? Zijn er manieren waarop we de verdeling van voedsel op de wereld kunnen verbeteren?

De voedsel-sector is internationaal en moet zich blijven innoveren. Dit betekent dat er altijd nieuwe vragen zijn om antwoorden voor te verzinnen. Welke kwaliteit mag een consument bijvoorbeeld van een product verwachten? Hoe kan het dat je het gehele jaar door tomaten kunt kopen in de supermarkt?

Ieder mens is een consument. Bedrijven willen zo goed mogelijk inspelen op de behoeftes van de consument. Om dit te kunnen, heb je kennis over het gedrag van mensen nodig. Als je het gedrag van consumenten goed begrijpt, kun je met een bedrijf beter inspelen op de behoeftes van de consument. Deze tweezijdige relatie komt gedurende de studie voortdurend aan bod. Je benadert problemen zowel vanuit het perspectief van een bedrijf als vanuit het perspectief van de consument. Dit maakt de studie bedrijfs- en consumentenwetenschappen in Wageningen uniek!